Belföld, Hírek

A fagyi még az elérhető luxuskategória: a cukrász ipartestület elnöke elárulta, mennyi lesz az idén egy gombóc

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke elárulta, mennyi lesz idén várhatóan egy gombóc fagyi.

 

 

 

A 2023-ban mért 17 százalékos infláció után sokan tartanak attól, hogy a tavalyi árakhoz képest akár száz forinttal is drágulhat az idei szezonra egy gombóc fagyi ára, így az elérheti a 600-650 forintot is. Jogosak az aggodalmak?

– Adataink szerint az árusok többsége tíz százalék körüli emelésre készül, sőt vannak, akik egyelőre tartják a tavalyi 550 forintos árat. Úgy látjuk, a Balaton környékén 600 forint körüli árral indul a szezon, ami az inflációhoz képest inkább csak egy árkorrekció.

Év közben további emelkedésre is lehet számítani?

– Ha kedvezőtlenül alakulnak a piaci viszonyok a szezon során, előfordulhat további emelkedés. Az máris látszik, hogy a kakaóbab világpiaci ára történelmi csúcsra emelkedett, ez pedig fél éven belül jelentős, akár 50 százalékos áremelkedést is jelenthet a csokoládé piacán. Vagyis a szezon második felében hazánkban is érezhető lesz, és ez a csokoládé fagylaltok árát is befolyásolhatja majd.

Egy négytagú család egy ötezrest is ott hagyhat egy cukrászdában a nyáron, luxussá válik a fagylaltozás?

– Ha úgy vesszük, ma már a tejföl, vagy a sajt vásárlása is lassan luxus. Úgy vélem, a fagylaltozás még egy elérhető luxus kategória. Még ezekkel az árakkal is egy-két gombóc fagyit többnyire mindenki megengedhet magának. Egy éttermi vacsora, egy wellness hétvége sokkal jobban megterheli a családi kasszát.

Tapasztalhatunk olyat, mint a csomagolt áruknál, hogy esetleg inkább kisebb adag fagylaltot mérnek, mint, hogy magasabb árat írjanak ki?

– Mindig fel kell tüntetni, hogy mekkora adagról van szó, ez általában 4 és 6 dekagramm között mozog, de öt dekagramm az átlag. Sok helyen azt a verziót részesítik előnyben, s talán ez tűnik a legátláthatóbbnak, hogy grammra méri az eladó a tölcsérbe került fagylaltot és így pontosan annyit fizet a vendég, amennyit kapott.

Lehet ennél magasabb ár is esetleg extra minőségű anyagokból?

– Üzletenként változó, de általában egy árban mérnek minden fagylaltot, hiszen a vendégek is vegyesen viszik. De kétségtelen, hogy egy pisztácia fagylalt alapanyag költsége lényegesen magasabb, mint egy citromfagyié. Vannak olyan üzletek is, ahol a többség átlagáras, de a mentes, vagy extra alapanyagot tartalmazó fagyit drágábbra pozicionálják.

Nem félnek attól, hogy visszaesik a forgalom?

– Pár éve azzal riogattak, hogy akár 500 forint is lehet egy gombóc fagyi. Ezt a lélektani határt azóta elértük, sőt át is léptük, amit meglepően jól kezeltek a vendégek. A vendégek többsége elfogadta, hogy a minőségi terméknek magasabb az ára és évről-évre egyre többen is választják a minőségű fagylaltokat. Ez talán kicsit egy kötéltáncos játék, tudni kell, hol van az a határ, ahol még szívesen bejön a vendég.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?