Belföld, Hírek

A Sparban már a párizsin is lopásgátló chip van

A Spar áruházakban a felvágottak csomagolópapírjába is chipet tesznek – hívta fel a figyelmet egyik olvasónk. Ennek oka szerinte a bolti lopások megakadályozása. Azt is írta, hogy beszélt olyan eladóval, aki azt mondta neki, hogy a „bolti szarkák” már rájöttek, hogy a felvágottban is van lopásgátló, ezért ezeket a chipeket az üzletben letépik a csomagolásról és eldobják. A 24.hu egy olvasója egy chipelt párizsiról általa készített fotót is mellékelt leveléhez.

 

 

Fotó: 24.hu

A megkeresés alapján a 24.hu felkereste a Spart, igaz-e, amit az olvasó írt, és érdeklődtünk, újdonság-e, hogy a párizsi csomagolására is chip kerül, valamint hogy változott-e a chipelt termékek köre mostanában. A válasz villámgyorsan érkezett, Maczelka Márk kommunikációs vezető azt írta, áruvédelmi szabályzatuk részletei nem nyilvánosak, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre biztonsági okokból nem áll módjukban válaszolni.

Egy másik olvasójuk a cikkük megjelenése után azt írta, hogy a Sparban már egy ideje bevezették a párizsi chipelését.

Arról is tettek fel kérdéseket, milyen tapasztalataik vannak mostanában a bolti lopásokkal kapcsolatban, kértük, jellemezzék a helyzetet, illetve hogy érzékeltek-e változást. Válaszuk szerint

  • a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.
  • Ezek kapcsán egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról.
  • A hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési célú eltulajdonításra.

Ez azt jelenti, hogy az üzleteikbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat” és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók.

Üzleteik hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás és eljárás ideje alatt – tették hozzá.

forrás: 24.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?