Belföld, Hírek

Megjelent a rendelet – Október 23.-tól lép életbe minden magyar dohányboltban

Fontos határidő közeledik – október 23-tól Magyarországon is alkalmazásra kerül az az uniós irányelv, mely tiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő hevítéses dohánytermékek forgalmazását.

 

 

 

A következő hónapban Magyarországon a dohányipar jelentős átalakuláson megy keresztül. Ezt az Európai Unió egy új szabályzatával indítja el, melynek célja a dohánytermékekkel kapcsolatos biztonság javítása és a fiatalok dohányzásának visszaszorítása. E szabályozás értelmében október 23-tól megszűnik az ízesített hevítéses dohánytermékek értékesítése, melyek elrejtik a dohány valódi ízét. Ezt az időpontot egy TikTok videóban emelte ki egy felhasználó, aki Heets-termékeket mutatott a közösségnek, a „23 October RIP” felirattal. Ez a rövid, de sokatmondó videó hívta fel a figyelmet az EU új szabályozására és annak következményeire.

Bár az október 23-i tilalmat már korábban is ismertük, és a rendelet a nyár elején már nyilvánosságra is került, fontos megjegyezni, hogy a tiltott termékek a polcokon még egy ideig elérhetőek maradnak. A szabályozás lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket még egy évig beszállíthassák a dohányboltoknak, és ott a készlet erejéig még értékesíthetőek lesznek.

Ez az intézkedés fontos előrelépés a dohánytermékek kontrolljában, mivel célja a fiatalok dohányzásának csökkentése. Az ízesítésekkel a fiatalabbakat célozzák meg, így a tilalommal hozzájárulhatunk a dohányzás kori határának emeléséhez és az ebből eredő egészségi problémák csökkentéséhez.

A dohánytermékekkel kereskedőknek készülniük kell a közelgő változtatásokra, és gondoskodniuk kell arról, hogy a készleteiket a meghatározott időpontig eladják. Míg ez az intézkedés elsősorban az egészség megőrzését és a dohányzás csökkentését célozza, hosszabb távú előnye lehet a társadalom egészségének javítása. Az október 23-i dátum kiemelkedő pontja lesz a dohányipar szabályozásának, amely reményeink szerint elősegíti egy egészségesebb közösség kialakulását.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?