Belföld, Hírek

Visszaesés, hiány, munkanélküliség: ezekkel a számokkal kalkulálnak idén Orbánék

Budapest – A tervezettnél jóval nagyobb költségvetési hiányt, nagyobb munkanélküliséget, és 3 százalékos gazdasági visszaesést vár idén a kormány – derül ki az Európai Bizottságnak benyújtott konvergencia-programból, amit a Portfólió szúrt ki.

 

 

 




 

A dokumentum szerint a kormány a válság hatására elengedte a korábban kőbe vésett hiánycélt, mely szerint az a három százalékot nem haladhatja meg. Eredetileg 1 százalékos hiányt tűztek ki erre az évre, amit a koronavírus-járvány hatására 2,7 százalékra módosítottak, ezt most 3,8 százalékra emelték.

A várható gazdasági visszaesésen nem módosítottak, változatlanul 3 százalékos GDP-csökkenéssel kalkulálnak, aminél az elemzők jóval nagyobb mértékű zsugorodást várnak. Jövőre viszont beindulhat a növekedés, 4,8 százalékot vár a kormány, ami több éven keresztül is kitarthat.

A munkaerőpiac kapcsán a kormány azzal számol, hogy nagyjából 80 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma a válság hatására, a munkanélküliség a tavalyi 3,4 százalékról 5,6 százalékra nőhet. A bérnövekedés visszafogott lesz, a tavalyi 11 százalékos átlagos emelkedés után 2,2 százalékkal emelkedhetnek a keresetek, jövőre pedig 6-7 százalékkal.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?