Belföld, Hírek

Eugénia állítja: betonra esett szülés közben a babája – Mulasztással vádolják a mentőket, a rendőrség büntetőeljárást indított

Még mindig a történtek hatása alatt áll és sokkos állapotban van az a fiatal édesanya, aki péntek éjszaka a balassagyarmati kórház udvarán, a mentőből kiszállva hozta világra újszülött gyermekét. Eugénia állítja, a mentősök nem tették azonnal hordágyra, ezért a családjával együtt őket hibáztatják azért, hogy a kislánya a betonra „esett ki” belőle. Az Országos Mentőszolgálat cáfol, ám sokat sejtet, hogy a rendőrség mégis büntetőeljárást indított az ügyben.

 

 

 

– A várandósságom 37. hetében jártam, amikor múlt héten az erős fájdalmaim miatt a párom kihívta a mentőszolgálatot az érsekvadkerti otthonunkhoz. A férjemet nem engedték, hogy velem jöjjön, nekem pedig egy szóval nem mondták azt, hogy hordágyra kellene feküdnöm, csak leültettek egy székre – mesélte a Blikknek a 21 éves nő, akinek útközben el is folyt a magzatvize. Ennek ellenére állítása szerint a balassagyarmati kórház udvarára érve sem fektették hordágyra, gyalog indították útnak az épületbe. Csakhogy a tolófájások egyre csak erősödtek.

– A fájdalomtól hirtelen leguggoltam, a mentősök pedig végig nézték, ahogy a betonra kiesik belőlem a kisbabám – mondta ingerülten Eugénia.

Fotó: Pozsonyi Zita
A szülők, Eugénia és Richárd szörnyű pillanatokról számoltak be, de kislányuk szerencsére jól van / Fotó: Pozsonyi Zita

Úgy tűnik, az érintett mentősök egészen máshogy emlékeztek vissza a történtekre.

„A mentőegységünk arról számolt be, hogy a kismama a kertkapuban várta az esetkocsit. A helyszínen már vita alakult ki, mivel a férjet kísérőként a mentőegység nem tudta elvinni, ő saját kocsival ment utánuk. A mentőtiszt Bajtársnő a kismamát megvizsgálta, ezt részletesen le is írta az esetdokumentációba, ahogy azt is, hogy a kismama az út során ülni szeretett volna. A kórház udvarán a mentőautó lépcsője mellé készített betegszállító kocsi felé kilépve a szülés hirtelen megindult, megszületett egy egészséges gyermek, aki NEM esett le a földre, hanem a mentőápoló bajtárs a kezeiben tartotta – közölte megkeresésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, aki azért hozzátette: a történteket ők is kivizsgálják.

– Határozottan állítom, hogy látták, ahogy a betonra kipottyan belőlem a kisbabám. Még volt annyi erőm, hogy felkapjam, majd ezután gyorsan felvittek az osztályra, ahol a köldökzsinórt is elvágták és a méhlepényt is eltávolították. Őszinte vagyok, még most pánikrohamot kapok, ha rágondolok. Teljesen össze vagyok törve lelkileg. Rettenetesen féltem attól, hogy Mercikének valami baja lesz. Amióta megszületett, csak néhány órát aludtam – magyarázta a gyermek édesanyja.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az esettel összefüggésben a Balassagyarmati Rendőrkapitányság hivatalból indított büntetőeljárást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyamatban van. A babát azóta átszállították a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba, ahol teljes kivizsgáláson esett át, de szerencsére a jelek szerint minden rendben van vele.

– Fel vagyunk háborodva, hogy ez egyáltalán megtörténhetett és szeretnénk, ha nem maradna el a felelősségre vonás – tette hozzá Kutka Richárd, az újszülött édesapja. A balassagyarmati kórház közölte, belső vizsgálatot indítottak az eset tisztázására.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?