Belföld, Hírek

Jön a 30 fokos meleg

Az elmúlt hét nyugodt időjárása, a zavartalan napsütés hétfőtől egy csapásra véget ér, a légkör labilissá válik. A változékony idő legnagyobb előnye, hogy a hetek óta tartó súlyos aszály mérséklődhet, több hullámban érkezik a csapadék. Enyhe nyugatias áramlás alakítja hazánk időjárását, az első csapadékzóna hétfő este éri el térségünket.

 

 

 

 




 

Itt az első hullám

Ebből jelentős esőre csak akkor számíthatunk, ha épp a környezetünkben alakul ki egy-egy zivatar, de ez még csak a bevezető

– mondja a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország nyugati felére. E szerint előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd éjfélig nagyjából a Duna vonaláig számíthatunk gyengülő és csökkenő számú zivatarokra. A zivatarokat főként ma délután 50-70 km/h-s széllökések, nagyobb mennyiségű (15-25 mm) csapadék, esetleg kisebb szemű (< 1 cm) jégeső kísérheti.

Megjön az eső, aztán a nyár

Kedd délután várhatóan a Sopron-Debrecen vonal széles sávjában alakulhat ki néhol zivatar, de a következő nagyobb hullám szerdán éri el hazánkat.

Utána megint egy nyugisabb, de kiszámíthatatlan nap, majd pénteken ismét csapadékzóna vonul át felettünk. A meteorológus szerint lesz eső, zivatar, országos átlagban összességében 10-30 mm-nyi víz enyhíti a szárazságot. A hőmérséklet jellemzően megmarad a hajnali 7-14, a legmelegebb délutáni órákban pedig a 14-22 fokos tartományban.

Jelen állás alapján a hétvégétől melegedés kezdődik, a jövő hét elején kora nyári időre, 25-30 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

 

 




 

 

 

Sok a bizonytalanság

A jelentős felmelegedés esélye a legfrissebb mérések szerint 80 százalék, és előre láthatóan jó 4-5 napig tart majd a májusi nyár. Molnár László azonban felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében jelentősen csökkent a középtávú meteorológiai előrejelzések beválási esélye.

Múlt héten A koronavírus borította az időjárást és az előrejelzést című cikkünkben írtunk arról, hogy az utasszállító repülőkön sok és fontos meteorológiai műszer is dolgozik, amelyek nagyban hozzájárulnak adott időjárási helyzetek pontos felméréséhez. A járvány következtében a repülőforgalom töredékére esett vissza, és ez meglátszik az előrejelzések pontosságán is: jó 6-8 évet léptünk vissza a középtávú előrejelzések terén.

A modellek napról napra hatalmas változásokat mutatnak, újabban hetente történnek olyan „ugrások”, amik korábban jó ha 3-4 havonta vagy fél évente: 80-90 százalékos valószínűséggel bekövetkező időjárási események dőlnek meg 24-36 órás időtartam alatt.

Ez pedig annak tulajdonítható, hogy az időjárás jelenlegi állapotát nem tudjuk megfelelőképpen feltérképezni a kevés beérkező mérési adat miatt. Ami pedig ebből jelen helyzetre vonatkozik: egyelőre nem látszik, meddig marad a jövő hét elején kezdődő, május elején szokatlanul meleg idő.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?