Belföld, Hírek

500 forint is lehet egy gombóc fagyi idén nyáron

Alapanyaghiány van és a külföldről behozott összetevők ára megduplázódott – ez lehet a drágulás mögött.

 

 

Az ország frekventált régióiban akár 500 forint is lehet egy gombóc fagyi, de még a legolcsóbb helyeken is 350-400 forintos áron fog elkelni a jeges édesség – számolt be a Portfólió a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs az Info rádiónak adott interjújára alapozva.

Erdélyi Balázs arról beszélt, hogy egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból dolgoznak cukrászok azért, hogy minél krémesebb és jobb legyen a fagyi textúrája. Ehhez viszont komoly szaktudás kell, ami azt jelenti, hogy jó szakemberekre van szükség. A magas minőségű munkaerő megfizetése pedig extra költséget jelent a vállalkozóknak.

Az alapanyagok kapcsán a szakember azt emelte ki, hogy nem csak az a probléma, hogy megdrágultak, hanem az is, hogy van, amiből egyszerűen nincsen elég a piacon.

Erdélyi kiemelte: már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

Eközben a gyümölcsök – és így a fagyihoz használt gyümölcspürék – ára az egekbe szökött, ami szintén hozzájárul az áremelkedéshez.

„Van, ahol 300-350 forintért, de egyre több helyen mérik 400-450 forintért a fagylalt gombócát” – összegezte a szakember. Hozzátette: a frekventált helyeken ez akár 500 forintig is felszaladhat.

Erdélyi Balázs szerint ha minőségi fagylaltot árulnak, akkor a jelenlegi körülmények között teljesen indokolt a 350 és 450 forint közötti ár, máskülönben egyszerűen nem éri meg a cukrászdáknak.

forrás: noizz.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?