Állat, Belföld, Hírek

Kiskunhalason tilos lesz kóbor állatokat közterületen etetni

Az önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén bővítette a közösségi együttélés alapvető szabályait érintő rendeletét azzal, hogy aki közterületre ételt, ételmaradékot, más ehető dolgot vagy búvóhelyet helyez ki, ezzel állatot a közterület bármely részére odaszoktat, szabályt sért és akár 200 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható.

 

 

 

 




A szigorításra lakossági kérésre volt szükség, jellemzően a belvárosi, lakótelepi környezetben fordul elő, hogy a lépcsőházak mellett egyes lakók a közterületre dobozokat raknak ki, mellé rendszeresen ételmaradékokat és állateledelt helyeznek el, főként kóbor macskák számára. A nyilvánvaló jó szándék mellett azonban ezzel nem kis kellemetlenséget okoznak a lakóközösség számára.
Az odaszoktatott kóbor macskák szinte folyamatosan ott „tanyáznak”, piszkolnak és akár nagyobb létszámban is elszaporodnak, amellyel zavarják a lakókat. A kóbor macskák által okozott szennyezés eltakarítása is az adott lakóközösség kötelezettségévé vált, minthogy minden ingatlantól a közút széléig, de legfeljebb tizenöt méteres távolságig a közterület gondozása, takarítása az ingatlantulajdonosok feladata.

A „gazda nélküli” kóbor állatok nem állnak senki felügyelete alatt, így az általuk okozott szennyezés miatt eddig senki nem volt szankcionálható. Sok helyen azonban a lakók megelégelték az eddigi áldatlan állapotokat és az önkormányzat segítségét kérték. A szigorítás harminc nap múlva lép hatályba.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?