Belföld, Celeb / Híresség

Képes végezni egy oroszlánnal: emberre is veszélyes vadállat garázdálkodik Lagzi Lajcsi birtokán

Mocsa — Rémisztő „vendég” – emberre is veszélyes vadállat csatangol Galambos Lajos (59) birtokán!

 

 

 
 

– Nagyon megijedtem, amikor ezt a tarajos sült megláttam, ráadásul a csapása alig 150 méterre van a házunktól. Az erdész barátom is igazolni tudja, tarajos sült láttunk, mert velem volt. Sajnos, mire lefényképeztük volna, a fák közé iszkolt. Ekkor vettük észre rajta azokat a hosszú tüskéket, amelyekkel nemcsak komoly sérülést tud okozni, hanem fertőzést is. Természetfilmben láttam, hogy oroszlánokkal is tud végezni, és az embertől sem fél. Valósággal tombol, amikor veszélyben érzi magát – aggodalmaskodott a mulatóssztár, aki roppant nyugtalanítónak tartja, hogy az állat a birtokán mászkál, a lakóházuk közelében. Nem csoda, hiszen a szakértők szerint az állat hosszú tüskéivel mély fertőző sebet ejthet, amely végzetes is lehet.

Galambos Lajcsi birtokán a háztól  150 méterre találták meg az állat csapását

 

 

 

– Nem szívesen feküdnék kórházba tarajos sül okozta sebfertőzéssel, arról nem is beszélve, hogy mások is megfordulnak a birtokomon. A nejem is aggodalmaskodik és a gyerekeimet is feszélyezi a potenciális veszély. Kisebb példánynak tűnt, a hosszú tüskéket leszámítva akkora, mint egy tacskó, de ha a szülei is itt élnek, akkor a kutyáink komoly veszélyben vannak. Magam is tartok attól, hogy egy véletlen találkozást támadásként értékel, és megszúrhat – magyarázta Lajcsi, akinek fogalma sincs arról, hogy került Mocsára ez az Észak-Afrikában honos, de Dél-Európában is előforduló vadállat.

A tarajos sül Afrikában őshonos, nálunk is lehet tartani szigorú feltételek mellett/ Fotó: Shuttesrtock

 
 

Szakértők szerint azonban egyre többen tartanak otthonukban is, nem csak állatkertekben.

– Utánaolvastam, balkáni országokban is találkoztak vadon élő példányokkal. Lehet, hogy néhány egyed idáig vándorolt, de az is elképzelhető, hogy megszökött valahonnan. Bár még nem hallottam olyanról, hogy bárki is hobbiállatként tartana tarajos sült. Ez végül is lényegtelen, a legfontosabb, hogy kerüljön innen el – összegezte a Dáridó atyja, aki már intézkedett. – Erdész barátommal megtaláltuk a csapását, és kihelyeztünk mellé egy vadfigyelő kamerát. Ha sikerül lefilmezni, és esetleg az is igazolást nyer, hogy több példányról van szó, rögtön felveszem a kapcsolatot egy vadállatbefogóval.

Hazánk legismertebb szaktekintélye szívesen vállalná a feladatot.

– Nagy kihívásnak érezném, ha befoghatnék egy tarajos sült itt, Magyarországon, mert ilyesmire még nem volt lehetőségem. Szerintem nem Dél-Európából vándorolt Mocsára. Engedéllyel szabad tartani, persze, csak állatkerti körülmények között. Vélhetően egy nyitva felejtett ajtón távozhatott a kifutójáról – válaszolta megkeresésünkre Both Zoltán (41) vadbefogó. – Nem akarok a művész úr családja körében pánikot kelteni, de a tarajos sül valóban veszélyes lehet, ha kilátástalan helyzetben érzi magát. Semmiképp ne közelítsék meg. Fontos lenne egy fénykép róla, abból lehetne tudni, mekkora élve fogó ketrec vagy háló kell hozzá.

Mosómedvék is jártak arra

Galambos Lajos birtokán nem a tarajos sül az első vadállat, amely ijedtséget okozott.

– Néhány éve a kutyáim összecsaptak két mosómedvével, amelyek közül az egyik sajnos bele is pusztult. A tarajos süllel nem tudnának elbánni, ebben biztos vagyok, inkább ők járnák meg, amit szeretnék elkerülni – tette hozzá.

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?