Állat, Hírek

Ijesztő hír a járványról: sokkal több macska lehet koronavírusos, mint azt a kutatók feltételezték

Az állatokat több esetben a gazdáik fertőzhették meg koronavírussal.

 

 

 

 




 

A koronavírus-járvány epicentrumában, a kínai Vuhanban 102 házimacskát teszteltek a kutatók, és 15 állatról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. A vérmintákat a pandémia első csúcspontján, januártól márciusig vették le, és most hozták nyilvánosságra az eredményt – írja a Daily Mail. A kutatókat meglepték a számok, mivel korábban csak néhány esetben találtak fertőzött macskákat, az Egyesült Államokban például a mai napig mindössze 17, Angliában pedig csak egy megerősített esetről tudnak.

A vuhani vizsgálathoz a macskákat menhelyekről, állatkórházakból és olyan háztartásokból hozták, ahol koronavírusos beteg is volt. A kutatók szerint három esetben valószínűsíthető, hogy az állatokat gazdáik fertőzték meg, de általánosságban még mindig nem lehet biztosat tudni arról, hogy az állatokról terjed-e emberre a kór, vagy fordítva.

Kínában egyre jobban terjed a macskáknak készített védőtáska / Fotó: Northfoto

A vizsgálatot vezető kutató, Mejlin Jin óvatosságra inti az állattartókat, szerinte a fertőzött gazdiknak távol kell maradniuk a házi kedvencektől, és a járvány szempontjából veszélyeztetett állatokra, így a macskákra és a kutyákra vonatkozóan is fokozott higiéniai eljárásokat kell bevezetni. Utóbbi már csak azért is fontos, mert a vuhani vizsgálat kiderítette, hogy a macskák védtelenek az újrafertőzéssel szemben, a vírus bármikor megtámadhatja a már felgyógyult állatokat is.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?