Hírek

Van olyan ország, ahol már a 6G bevezetését tervezik

Dél-Korea a tervek szerint még az évtized vége előtt elérhetővé tenné a 6G-s hálózatot.

 

 

Miközben az 5G még csak most terjedt el, a mérnökök már évek óta dolgoznak azon, hogy megalkossák a 6G-t. Kína ezen a téren már egy világrekordot is felállított, és azt is láthattunk, milyen sebességgel száguldanak az adatok a kísérleti hálózaton.

Hogy milyen nagy ugrás lesz a 6G (sötétkék) az 5G-hez (világoskék) képest, azt a Samsung ábrája mutatja meg igazán szemléletesen. A cél, hogy el lehessen érni vele az 1 Tbps-os maximális adatátviteli sebességet – ez nagyjából 1000-szerese egy tipikus Ethernet-port sávszélességének –, a késleltetés 100 µs alatti legyen – ez a másodperc tízezred része. Vagyis a maximális átviteli sebesség az 5G-hez képest 50x nagyobb, a késleltetés pedig 10x kisebb legyen.

GSMArena beszámolója szerint a 6G technológia kifejlesztése és bevezetése a dél-koreai kormány kifejezett érdeke is. A cél az, hogy 2026-ra elkészüljön a 6G-t biztosító eszközök prototípusa, 2020 végére, vagy 2030 elejére pedig már kereskedelmi forgalomba is kerülhessenek.

Hogy mindez valóban tartható ütemterv-e, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, hogy miként reagálnak majd az emberek a 6G-re, amikor az 5G körül is rengeteg volt a konteó és az álhír.

forrás: hvg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?