Hírek, Külföld

Biden: Putyin döntött Ukrajna lerohanásáról, Kijevet veszi célba, ahol 2,8 millió ember él

Az amerikai elnök a Fehér Házból sugárzott beszédében titkosszolgálati információkra hivatkozva kijelentette, a jövő héten kitör a háború.

 

 

Joe Biden szerint az Egyesült Államok hírszerzési információi azt mutatják, hogy Putyin végleg eldöntötte, megszállja Ukrajnát.

„Okkal feltételezhetjük, hogy az orosz erők a következő héten, a következő napokban megtámadják Ukrajnát” – mondta az amerikai elnök. Szerinte Ukrajna fővárosát, Kijevet veszik célba.

Bár az amerikai és az orosz külügyminiszter a jövő héten még tárgyalásokat tervez, Biden arra utalt, hogy ez már csak megtévesztés. „Ha Oroszország még előtte katonai akcióba lép, világossá teszi, hogy becsapták az ajtót a diplomácia előtt” – fogalmazott.

A beszéde előtt nem sokkal az amerikai elnök ismét a NATO-tagállamok vezetőivel tárgyalt egy rendkívüli, virtuális tanácskozáson. Az amerikaiak szerint a korábban csatakivonásokat ígérő oroszok valójában mostanára

190 ezerre növelték az Ukrajna körül összevont katonáik számát.

Az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok arra szólították fel a nőket és gyerekeket, hogy hagyják el a térséget Oroszország felé, mert az ukrán kormányerők szerintük támadásra készülnek. Az állami média és a közösségi oldalak pedig tele vannak olyan ellenőrizetlen hírekkel, amelyek szerint az ukrán kormány fokozza a támadásokat Donyeck és Luhanszk ellen, autórobbantásról és más támadásokról beszélnek.

Ukrajna szerint ebből egy szó sem igaz, és a dezinformációs kampány csak azt a célt szolgálja, hogy megfelelő közhangulatot teremtsen az orosz támadás előtt.

Putyin azt állítja, továbbra is kész a diplomáciai tárgyalásokra, ugyanakkor a hétvégére újabb gyakorlatot rendelt el, amelynek során ezúttal az oroszok nukleáris arzenálját tesztelik, ballisztikus és cirkálórakétákat próbálnak ki.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?