Belföld, Hírek

Életbe lépett a háborús veszélyhelyzet Magyarországon

A rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletekben rendelkeznek. A járványügyi veszélyhelyzet egy hét múlva megszűnik.

 

 

Ahogy Orbán Viktor keddi videóüzenetében bejelentette, éjféltől életbe lépett Magyarországon az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet – az erről szóló rendelet már meg is jelent az éjjeli Magyar Közlönyben.

Az Alaptörvény tizedik módosítása szerint ha egy szomszédos országban fegyveres konfliktus, vagy háborús helyzet van, a kormány veszélyhelyzetet hirdethet ki. A konkrét intézkedésekről a kormányfő szerdára ígért tájékoztatást.

A rendelet szövege úgy fogalmaz:

„A Kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.”

A veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytag maga a miniszterelnök, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek, a kormány pedig a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

A rendeletben azt is rögzítik, hogy a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja, így a védekezés feladatai nem kizárólagosan a polgármesterre hárulnak.

A háborús veszélyhelyzet életbe lépése után nem sokkal, május 31-én éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?