Belföld, Hírek

Az ellenzék megszavazná a rendkívüli jogrendet 90 napra, de nem bíznak a kormányban, ezért van egy feltétel, vagyis tizenegy

Miközben Orbán Viktor bejelentette a járványügyi intézkedések szigorítását, a parlamenti ellenzéki pártok is sajtótájékoztatót tartottak. Egy közös határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben az általuk jónak tartott járványügyi intézkedések szerepelnek. A felszólalók közül Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa mondta ki, nyitottak rá, hogy megszavazzák a rendkívüli jogrend meghosszabítását, de nem bíznak a kormányban, ezért elkészítették 11 pontos határozati javaslatukat, amelyben az szerepel, hogy a kormánynak milyen intézkedéseket kell hoznia a rendkívüli jogrend ideje alatt.

 

 

 

 


Mint ismert, Orbán Viktor azt mondta, számos korlátozást vezetnek be keddtől, azonban ahhoz, hogy például az este nyolc órától reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozást bevezethessék, ahhoz a Parlamentnek 90 nappal meg kell hosszabbítania a kormány rendkívüli felhatalmazását, vagyis a rendkívüli jogrendről szóló törvényt el kel fogadni. A szigorítások részletei itt!

A miniszterelnöki tájékoztatóval nagyjából egyidőben az ellenzéki parlamenti pártok politikusai a Kossuth téren tartottak sajtótájékoztatót, amelyben elmondták, szövetségük járványügyi védekezési határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek. Ennek 11 pontja van, egy-egy párt politikusa 2-3-at olvasott fel.

Eközben hangzott el az is, hogy a Párbeszéd például nyitott arra, hogy támogassák a parlamentben a kormány rendkívüli felhatalmazásának 90 napos meghosszabbítását, ám ettől még nem bíznak a kormányban, ezért is készítették el 11 pontos határozati javaslatukat, amelyben azok az intézkedések szerepelnek, amiket szerintük a kormánynak meg kell valósítania:

  1. Minden magyar polgár számára ingyenes, bárhol elérhető tesztelési lehetőség
  2. Anyagi támogatás a gyermekes családoknak
  3. Legalább kéthetente szűrjék az egészségügyi dolgozókat, pedagógusokat, szociális ágazatban dolgozókat és az ezekbe az intézményekbe kerülőket, tehát a betegeket, ellátottakat is.
  4. Azonnali és hatékony kontaktuskutatást kell megvalósítani, mert a kontaktuskutatás összeomlott az ellenzék szerint.
  5. Az egészségügyi dolgozók számára százszázalékos bérkiegészítés, vagyis bérük megduplázása.
  6. A szigorú tb-törvényt, amely azt mondja, annak, akinek elmaradása van, fizetnie kell az ellátásért, hagyják figyelmen kívül a koronavírusos betegek kezelésekor: minden koronavírus-fertőzöttet ingyen gyógyítsanak meg, attól függetlenül, hogy rendezve van-e a tb-je, vagy sem.
  7. A közös ellenzéki határozati javaslatban szerepel még: mindenki, aki Covid miatt táppénzre kerül, 100 százalékos táppénzt kapjon, hogy ne azon kelljen gondolkodniuk az embereknek, hogy az egészségük, mások egészsége és a családjuk megélhetése között válasszanak.
  8. A munkájukat elvesztők munkanélküli ellátásának ideje ismét 90 nap legyen, az ellátás összege nettó 100 ezer forint legyen
  9. Támogassa a kormány a home office-hoz szükséges infrastruktúra beszerzését a kis- és középvállalkozások számára ott, ahol az otthoni munkavégzés lehetséges.
  10. Támogassa a részmunkaidős foglalkoztatást kedvező feltételekkel a kormány
  11. Az önkormányzatokat sújtó elvonásokat a kormány vonja vissza, a pénzt adja vissza az önkormányzatoknak és támogassa ezen felül az önkormányzatokat a rájuk háruló többletfeladatok elvégzésében.

A Párbeszéd külön indítványt is beadott: sporteseményeket csak zárt kapuk mellett lehessen rendezni, illetve középiskolákban és felsőoktatásban online oktatás legyen és válságkezelési alapjövedelmet vezessenek be. (Ebből a sportrendezvényekkel kapcsolatos szigorítást és az online oktatást épp ezzel egyidőben jelentette be Orbán Viktor.)

 

 

 

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?