Belföld, Hírek

Legalább 153 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj jövőre

Ha novemberben újabb nyugdíjkorrekció jön, akár még ennél is magasabb lehet a havi juttatás összege.

 

 

 


A 2022-es költségvetés tervezetében több olyan információ, ha úgy tetszik ígéret található, amely a nyugdíjasoknak szól – szúrta ki a 24.hu.

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál 2022-re, így három százalékos nyugdíjemelés várható januártól.

Nemrég mi is írtunk róla, hogy 0,6 százalék körüli nyugdíjkorrekció jöhet év közben a koronavírus hatásai miatt.

Ha valóban meglesz az idei év közbeni 0,6 százalékos korrekció, és jövő januárban a 3 százalékos emelés, akkor 2022. januárra 153 ezer forint felett lehet az átlagnyugdíj.

Ha novemberben is lesz még egy nyugdíjkorrekció, akár ennél is jobban emelkedhet jövőre az átlagnyugdíj.

A tervezetben többször is megemlítik, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

Varga Mihály megígérte az időseknek, hogy biztosan lesz nyugdíjprémium. Mint fogalmazott, „minden idős honfitársunk számolhat vele”, 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra.

A szociális hozzájárulási adó 2022-ben megfizetett összegének 71,63 százaléka megy a nyugdíjbiztosítási alapba, és 28,37 százaléka az egészségbiztosítási alapba – ebben nincs változás az idei évhez képest.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?