Belföld, Hírek

Merkely visszahozná a vásárlási idősávot, tesztelné a tanárokat és betiltaná az éjszakai bulikat

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy miben különbözik a mostani koronavírus járványhullám a tavaszitól és milyen járványügyi lépésekre lenne szükség.

 

 

 




 

A koronavírust nyáron Horvátországból hoztuk be, itthon a közösségi térben, nagy csoportosulások során terjedt – mondta a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint a sok fiatal fertőzött át tudja adni a vírust az időseknek, és ha ez megtörténik, nem elég hatékony védekezés esetén rengeteg idős is megfertőződhet, és a halálozás is nőhet.

A rektor szerint ugyan lehet abban bízni, hogy a vírus veszített az erejéből, de ez majd csak négy-öt hónap múlva derül ki. Merkely ezért több dolgot is javasolna a járvány visszaszorítása érdekében:

  • meggondolná a magas rizikójú emberek állami szűrését, ide sorolva a tanárokat is;
  • az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot;
  • betiltaná az éjszakai bulikat;
  • és zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot is.

Utóbbival kapcsolatban arról beszélt, egyes számítások szerint ha egy populáció 80 százaléka hord maszkot, a fertőzés aránya nem tud nőni, és szép lassan visszaszorul.

vakcinával kapcsolatban pedig közölte, két hónap múlva lehet meg, már csak az a kérdés, hogy kinek és mikor lesz elérhető.

 

 

 

 

forrás: noizz.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?