Belföld, Hírek

Rusvai Miklós: az ünnepek alatt gyorsabban terjedhet az omikron

Az omikron nagyon gyors terjedésére számít a következő három hétben Rusvai Miklós víruskutató, amihez nagyban hozzájárul, hogy az ünnepek alatt sok lesz a családi esemény, óvatlanokká váltak az emberek.

 

 

„Növekszik a családi események száma, nagyon sok ember találkozik a szeretteivel, amikor – sajnos – a vírust is átadják majd” – figyelmeztet újra az elővigyázatosságra az orvos, aki szerint az enyhének látszó kezdeti tünetek sokakat megtéveszthetnek. A betegség orrdugulással, orrfolyással és derékfájdalommal is jelentkezhet. Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak azt mondta, szerinte azért is terjedhet gyorsan a vírus, mert ilyen tünetekkel kevesen fordulnak orvoshoz, illetve maradnak otthon.

Hangsúlyozta: jó lenne, ha enyhe tünetekkel sem menne senki közösségbe, bár tart tőle, hogy ez a karácsonyi időszakban „nem mindig valósítható meg”. A víruskutató az omikron nagyon gyors terjedésére számít a következő három hétben.

A WHO jelentése szerint sűrűn lakott területeken másfél-három nap alatt duplázódhatnak az esetszámok az omikron esetében.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?