Belföld, Hírek

Gyöngyöspatai iskolaügy: a kártérítés felét már megkapták a roma családok

Az összeg hiányzó részét pedig egy hónapon belül elutalják nekik. Horváth László miniszterelnöki megbízott szerint ezzel lezárult egy fejezet, újabb pedig nem lesz.

 

 

 




 

Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják – jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott pénteki sajtótájékoztatóján, Gyöngyöspatán.

Ezzel lezárult egy fejezet, újabb pedig nem lesz – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a leckét megtanulták, a tanulságokat levonták, a tanulópénzt megfizetik.

Ugyanakkor leszögezte: ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon. A közelmúltban a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést nem ítélhetnek meg – emlékeztetett. Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, „több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség” – húzta alá Horváth László.

Egyúttal jelezte, aki tanulni és dolgozni akar, azt a kormány támogatja, de aki iskolakerüléssel, vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja.




Horváth László felidézte: az iskolaper kapcsán többször elmondták, hogy a kormány álláspontja alapján az ügyben született bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú és felrúgja a társadalmi békét. Azt is jelezték és tényekkel támasztották alá, hogy a procedúra mögött „politikai indíttatású pénzszerző akció áll, hiszen egy olyan alapítvány tervezte, szervezte és valósította meg azt, melynek legfőbb támogatója Soros György”. Ebben a jogi eljárásban a szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családjaik pedig eszközök, az igazi cél a konfliktusgerjesztés és ezen keresztül Magyarország, valamint a kormány lejáratása – mondta.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy az eljárás során javasolták: a megítélt 100 millió forintos kártérítést készpénz helyett természetben – oktatásban, képzésben – lehessen megtéríteni. Ez a megoldás hosszú távon nagyobb jót hozott volna az érintetteknek és a béke megőrzését is segítette volna, a felvetés azonban nem talált meghallgatásra sem a bíróságnál, sem az érintetteket képviselő alapítványnál – jegyezte meg.

Horváth László hangsúlyozta: jogállami keretek között a jogerős bírósági döntés kötelező, azt végre kell hajtani akkor is, ha nyilvánvaló, hogy Gyöngyöspata a rá kirótt kártérítési kötelezettséget nem tudja teljesíteni, a település egészét csődközeli helyzetbe sodorná. A Heves megyei város ebből a harapófogóból kiutat keresve, a

kormánytól kért és kapott segítséget, mely lehetővé teszi a megítélt összegek kifizetését – zárta szavait.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?