Belföld, Hírek

Szlávik János elmondta, mi a delta variáns titka – Arról is beszélt, hogy ki kérjen harmadik oltást

Elkerülhetetlen itthon a járvány negyedik hulláma, de aki be van oltva, annak nem kell félnie – nyilatkozta a Mandinernek Szlávik János virológus, aki szerint a már felvehető harmadik oltás nem növeli meg nagyon a védettséget.

 

 

 


Szlávik elsősorban a hatvan év felettieknek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegeknek, a szervátültetetteknek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülőknek ajánlotta a harmadik oltás felvételét a Mandinernek adott interjúban.

– Az elhíresült két kínai vakcinát kapók közül sokan úgy gondolják, nem védettek, ezért ők, ha kérik, kaphatnak harmadikként egy más típusú vakcinát is – mondta Szlávik, bár azzal nem ért egyet, hogy a Sinopharmmal oltottak ne lennének védettek.

– Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak – mondta a virológus.

Szlávik úgy véli, hogy a főváros ingyenes tesztelésének eredménye, miszerint a kínai vakcinával beoltott 60 év felettieknek csak a 74 százalékánál volt megfelelő az antitest szintje, jónak minősül.

– Csak ez alapján nem szabad azt mondani senkiről, hogy védtelen lenne a betegséggel szemben, merthogy egészen egyszerűen ez nem igaz – jelentette ki.

Szlávik szerint a fiatal, egészséges embereknek nincs szükségük harmadik oltásra, hiszen a két oltás „nagy valószínűséggel megvéd bennünket”, és az oltottak közül még mindig nagyon kevesen kerültek kórházba. A delta variáns miatt egyébként kevesen, de most is fekszenek a Dél-pesti Centrumkórházban, számuk azonban nőni fog, ha a fiatalok és az oltatlanok körében is terjedni kezd a vírus.

– A delta-mutáns enyhébb tüneteket okoz, mint korábbi rokonai. Ez a titka annak, hogy gyorsabban is tud terjedni, mint a már jobban ismert változatok. Bár megvannak a klasszikus tünetek: íz- és szaglás-vesztés, leginkább mégis egy nyári náthához hasonlítható a vírus okozta betegséglefolyás – magyarázta a delta variáns titkát Szlávik.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?