Belföld, Celeb / Híresség

Nagy Feró kemény üzenete bírálóinak: „Még mindig rendszerellenes vagyok, még mindig a ti rendszeretek ellen”

Nagy Feró a Beatrice frontembereként hosszú évtizedeken át volt egy egész generáció hangja. A lélekig hatoló dalszövegeiről és egyedi színpadi mutatványairól elhíresült, vagy egyesek számára talán inkább hírhedté vált rocker nyíltan lázadt a kommunista és a szocialista rendszer ellen.

 

 

Szókimondó dalaiért természetesen fizetnie kellett, elmondása szerint nem egyszer léptek fel ellene erőszakosan az akkori rendszer emberei, akik végül azt is elérték, hogy megszűnjön a Beatrice.

Ebben az időszakban Feró élete talán legnehezebb korszakát élte, folyamatosan megfigyelték, így az illetékesek természetesen arra is felkapták a fejüket, amikor Törőcsik Mihály tollából megjelent róla, illetve a zenekaráról egy részletes beszámoló Kalus Humann és Karl Ludwig Reichert Euro-rock című könyvében.

 

 

 

Az írásról 1982 januárjában a BRFK egy beszámolót is készített, melynek tartalmát Nagy Feró most meg is osztotta hivatalos közösségi oldalán.

„A szerzők 26 országból kértek információt a beat területtel foglalkozó személyektől. Magyarország részéről Tardos Péter kapott erre engedélyt. Tardos felháborodva mutatta a könyvet, melyben Törőcsik Mihály – előttünk eddig ismeretlen személy – írása is megjelent. Törőcsik a csöveseken és a Beatrice együttesen keresztül mutatja be hazánk kulturális életét. Részletesen foglalkozik a „babos kendősök” és a rendőrség között kapcsolattal. Többek között arról is ír, hogy a különböző rendőri intézkedések során eljárás alá vont személyekkel Baracska környékén vágányt építtettek.

A rock funkciója Törőcsik szerint hiánypótló azok számára, akik a társadalom szélére szorultak. Írása végén interjút is közöl a Beatrice együttes tagjaival és megjegyzi, hogy cikke, „Az ellenhangok” c. lap 2. számában is megjelent” – olvasható a dokumentumban.

Feró az írás mellett a következő sorokat üzente, vélhetően azon bírálóinak, akik nem értenek egyet azzal, hogy az elmúlt években nyíltan állást foglal Orbán Viktor és kormánya mellett:

„Azoknak is ajánlom akik bebukták 2022 … Úgyhogy nyugodjatok le, még mindig rendszerellenes vagyok, még mindig a ti rendszeretek ellen”

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?