Belföld, Hírek

Védekezésre költ a fővárosi önkormányzat – Karácsony Gergely elárulta, mi lesz, ha nem lesz pénz

Karácsony Gergely azt is elárulta, mi történik, ha nem lesz pénze az önkormányzatoknak.

 

 

 




 

Az önkormányzatok 34 milliárd forintos gépjárműadó-bevételének átadása nem tűnik aránytalannak a járványügyi mentőcsomagban.

– A járvány miatt egyre több feladatot kell csökkenő bevételekből ellátniuk az önkormányzatoknak. Az iparűzési adóbevételek is több százmilliárd forinttal csökkenhetnek a következő években. Minden újabb forintelvonás az önkormányzatokat sodorja nehezebb helyzetbe. A főváros minden pénzét a védekezésre költi, mert sem a kormányzattól, sem az operatív törzstől nem kaptunk védőfelszerelést.

Ha nem lesz pénzük az önkormányzatoknak, mi történik?

– Nem állnak le a kifizetések, néhány nappal ezelőtt írtam alá azt a béremelési csomagot, amely még „békeidőben” született a fővárosi cégek vezetőivel. Most nem megszorítások kellenek, hanem pénzbőség a gazdaságban. Adókedvezményeket kell adni munkahelyek megőrzése érdekében.

Mit tenne most a kormány helyében?

– A város újraindulásához időzítve egyszeri juttatást adnék a budapestieknek, amit a helyi kiskereskedőknél használhatnának fel. A kisvállalkozásoknak bankgaranciára lenne szükségük hitelfelvételhez. A tisztább levegőt meg kellene őrizni, és ezért zöld beruházásokat indítani a helyi vállalkozói szektor bevonásával. Az önkormányzati bérlakásállomány növelése a lakhatási válságot enyhítené.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?