Belföld

Megfulladok a röhögéstől: Parádés interjút publikált a Magyar Hírlap Németh Szilárddal!

Németh a GDP 3 százalékát költené a hadseregre.

Az első kérdéssel csak rámelegítettek a témára – a honvédség dolgaira – a másodikkal azonban már a közepébe is vágtak a HM parlamenti államtitkárával Németh Szilárddal készült interjúban. Elsőként azt tudakolta a kérdező, hogy a tavaly szeptemberi erdélyi csorbaleves és az idén júniusi pincepörkölt után mit főz majd az államtitkár, a következő, őszi eseményre, velős pacalt? De pech, kiderült, hogy pacalt már szolgált fel az egykori rezsibiztos a Fidesznek és holdudvarának.
 
“– Most, hogy belegondolok, a paprikás krumpli nem lenne rossz választás, csettegős nokedlivel, füstölt nyelvvel, kolbásszal és almapaprikával.
– Ez azért nem valami katonás étrend.
– Dehogynem! Mindegyik étel, amelyet eddig főztem, gulyáságyúban is elkészíthető, úgyhogy a katonák gyakorlaton is tudják fogyasztani. Nem beszélve a tápértékéről!
– Ha már katonák…”
 
Az átvezetés után aztán kiderült, mit szeretne kezdeni a kormány a honvédséggel:

  • Legyen elég és kiválóan képzett, hazaszerető katona, történjen meg haderő, és a katonai műszaki-technikai feltételek fejlesztése.
  • Folytatódik a légierő fejlesztése: a helikopterek és repülőgépek beszerzésére harmincmilliárd forint áll rendelkezésre.
  • Kiemelten fontos lesz a fegyver- és lőszergyártás.

 
Arról is beszélt Németh, hogy míg a NATO a tagállamaitól azt követeli meg, hogy a GDP-jük 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra,

MAGYARORSZÁG CÉLJA NEM CSUPÁN ENNYI, HANEM AZ, HOGY A TÉRSÉG LEGERŐSEBB HADSEREGÉVEL RENDELKEZZÜNK ERKÖLCSI, SZELLEMI, FIZIKAI FELKÉSZÜLTSÉGET TEKINTVE EGYARÁNT.

 
Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk. Nemzeti érdek, hogy erős, honvédő hadseregünk legyen, hazaszerető, fiatal tisztekkel, tábornokokkal. Ez a garanciája Magyarország függetlenségének és a magyar nemzet biztonságának.”
 
A kötelező sorkatonaságról Németh azt mondta: biztosan nem állítják vissza.

“A HONVÉDSÉG TÁRSADALMI ELFOGADOTTSÁGÁNAK FONTOS MUTATÓJA, HOGY HÁNYAN AKARNAK KATONÁNAK ÁLLNI. A MI ÁLLÁSPONTUNK AZ, HOGY HA VALAKI FEGYVERESEN SZERETNÉ A HAZÁJÁT SZOLGÁLNI, AKKOR ARRA LEGYEN LEHETŐSÉGE. (…)MOSTANRA ELJUTOTTUNK ODA, HOGY A 2010-ES SIRALMAS, TIZENHÉT FŐS TARTALÉKOS HADERŐ LÉTSZÁMA HATEZER-HÉTSZÁZRA NŐTT.”

 

olkt.hu/hvg.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?