Hírek, Külföld

Mégis küld nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának az Egyesült Államok

Akár 70 kilométerre lévő célpont ellen is képesek lehetnek precíziós támadás indítására az ukránok, akik megígérték, hogy nem támadnak oroszországi célpontokat.

 

 

Joe Biden meggondolta magát, és mégis odaadja az ukránoknak a régóta kért rakétákat, írja a BBC. Az Egyesült Államok mindeddig visszautasította, hogy nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállítson Ukrajnának, mert attól tartottak, hogy a rakétákkal Oroszország területét támadnák.

Az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta, hogy a 700 millió dolláros újabb fegyvercsomag elemeit csak védekezésre használhatják az ukránok a belföldi harctereken.

A fegyverszállítmány része lesz többek között az a M142 HIMARS rakéta-sorozatvető, melynek segítségével akár 70 kilométerre található célpontok ellen is indíthatnak precíziós támadást. Szakértők szerint ez a fegyver sokkal nagyobb hatótávolságot eredményez az ukrán tüzérségnek, ráadásul lényegesen pontosabbak, mint orosz megfelelőik.

A múlt hónapban az ukrán hadsereg főparancsnoka azt mondta, hogy a HIMARS megszerzése „döntő fontosságú” lenne az orosz rakétatámadások elleni küzdelemben.

Washington azt várja az ukránoktól, hogy a nagy hatótávolságú rendszereket a Donbasz keleti részére telepítse, ahol jelenleg a leghevesebb harcok dúlnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy a rakétákat nem vetik be orosz területek ellen.

A fegyverszállítmány elemeit szerdán mutatják be hivatalosan. Egyelőre az biztos, hogy helikopterek, páncéltörő fegyverek, taktikai járművek és pótalkatrészek is szerepelnek majd a tizenegyedik katonai segélycsomagban, melyet Washington jóváhagyott Ukrajnának a februári invázió kezdete óta.

Nem sokkal az újabb amerikai fegyverszállítmány bejelentését követően az oroszok közölték, hogy nukleáris hadgyakorlatot tartanak Moszkva mellett.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?