Hírek

Erdogan: több ezer szíriai menekült indult meg Európa felé Törökországon keresztül

A törökök megnyitották a határokat a menekültek előtt, akik most az Európai Unió felé tartanak. Orbán Viktor már egyeztetett a török elnökkel, majd összehívta a biztonsági kabinetet.

 

 

 

 




Legkevesebb 18 ezer szíriai menekült kelt át a török határon és tart az Európai Unió felé, miután a török hatóságok megnyitották előttük a határt – írja az MTI.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. A kormány ezért „megnyitotta a kapukat Európa felé”, és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket.

„Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet” – mondta Erdogan szombaton.

Arra is figyelmeztetett, hogy a 18 ezres szám szombaton akár 30 ezerre is emelkedhet.

A török elnök ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a Törökországgal kötött, több millió szíriai menekült feltartóztatásáról kötött egyezséghez.

 

 

 

 

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken azt közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Erdogannal.

A török államfő tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét.

Orbán Viktor péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton azt mondta, Magyarország minden olyan intézkedést meg fog hozni, ami a magyar emberek érdekében szükséges.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?