Belföld, Hírek

Időjárás – Jégeső és zivatar csap le az országra a hétvégén, tikkasztó kánikula jön a jövő héten – már a riasztást is kiadták

A hosszan tartó kánikula után most ismét fellélegezhetünk, megérkezett ugyanis a várva várt lehűlés.

 

 

 

 


Szombaton gomolyfelhős, napos időre van kilátás, főként az ország északkeleti, keleti felén-harmadán valószínű zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is kísérhet. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható. Késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.

A zivatarok miatt a fél országra adtak ki elsőfokú riasztást, továbbá felhőszakadás miatt is több megyére riasztás van érvényben.

A déli órákig leginkább északkeleten várható helyenként zivatar szombaton /Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Több megyére is riasztást adtak ki szombatra a felhőszakadás miatt / Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, amit csak a gomolyfelhők zavarhatnak meg. Elsősorban az Északi-középhegység térségében fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Az északi szelet főként északnyugaton kísérhetik élénk széllökések. A legmelegebb délutáni órákban 27 és 32 fok között várható.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű. A hőség miatt a fél országra elsőfokú riasztást adtak ki.

Már hétfőn kezdődik az újabb felmelegedés. /Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedden napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. A délkeleti, déli szél nagy területen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű, így a kánikula miatt ismét első-és másodfokú riasztás van érvényben.

A jövő hét elején ismét másodfokú riasztást adtak ki a hőség miatt. /Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Délkeleten nem valószínű csapadék, északnyugaton, északon ugyanakkor elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24, a maximum-hőmérséklet 29 és 37 fok között valószínű, északnyugaton lesz a kevésbé meleg, keleten a forróbb idő.

Vízhőmérséklet

Szinte soha nem látott értékig melegedett az elmúlt napokban mind a Balaton, mind a Velencei-tó vize. Bár Tihanynál „csak” 27 fokos a Balaton, Balatonkenesén és Siófokon 29 fokot mértek. Hasonló a helyzet a Velencei-tónál is, hiszen Agárdnál a tó vizémek hőmérséklete meghaladta a 29 fokot.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?