Hírek, Külföld

Breaking: az orosz csapatok megközelítették Európa legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőművét

Ukrajnában négy atomerőmű van, bennük 15 atomreaktor. A zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai erőművek az ország energiaellátásának 52 százalékát biztosítják. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában. Az erőmű elleni közvetlen támadás valószínűtlen, de egyetlen eltévedt lövedék, egyetlen elnézett célzás és tényleg mindennek vége.

 

 

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint az orosz csapatok megközelítették a Zaporizzsja atomerőművet.

Ez a nukleáris létesítmény jelenleg a legnagyobb Európában. A Blikk is megírta tegnap, hogy Dimitro Gumenyuk ukrán nukleáris biztonsági szakértő szerint akár súlyos nukleáris baleset is lehet az oroszok ukrajnai háborújának vége. A szakember szerint ugyan az ukrajnai atomerőművek elleni közvetlen támadás valószínűtlen, de a Donyec medencében rengeteg olyan nehézfegyver van, amivel nem tudnak nagy pontossággal célozni, így akár véletlenül is eltalálhatják az érzékeny objektumokat.

Ukrajnában négy atomerőmű van, bennük 15 atomreaktor. A zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai erőművek az ország energiaellátásának 52 százalékát biztosítják. A csernobili atomhulladék-tároló – ahol Zelenszkij elnök szerint harcok törtek ki – és az erőművek némelyike is közel van a fronthoz. Még Putyin inváziója előtt, kedden Sasztja városában például eltaláltak egy hagyományos erőművet, negyvenezer ember maradt áram nélkül.

Az orosz offenzíva tovább halad, és a CNN beszámolója szerint az Egyesült Államok hírszerzése erős ellenállást látott a Kijev irányába tartó északi előrenyomulással szemben. A legsúlyosabb harcokat két helyen vívják, lefelé Kijev felé haladva és Belgorodból Harkov felé. A tévécsatorna élő bejelentkezése során azt lehetett látni, hogy sötétedés után rengeteg orosz tank indult el Belgorodból Harkovba.

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?