Belföld, Hírek

Tovább drágulhat az üzemanyagok ára

Lassan halad a dróntámadásban megsérült orosz kőolaj-finomítók javítása.

 

 

 

Oroszország nem fér hozzá a nyugati mérnöki cégek által biztosított alkatrészekhez, így lassan haladnak a megsérült kőolaj-feldolgozók javítási munkálatai – írja az economx.hu.

Korábban nagy nyugati vállalatok szállítottak alkatrészeket és berendezéseket az orosz olajfinomítóknak. Az orosz–ukrán háború kitörése óta azonban már nem teljesítenek új megrendeléseket, így a helyi mérnökök nehezen találnak pótalkatrészeket a megsérült berendezések javításához.

A helyzetet tovább rontotta, amikor a héten több olajfeldolgozót is dróncsapás ért. Mivel minden jelentősebb orosz finomító kisebb–nagyobb mértékben nyugati technológiát használ, az oroszok egyre komolyabb nehézségekbe ütköztek a támadásokban megsérült berendezések cseréjében vagy javításában. Becslések szerint a dróntámadások az ország teljes olajfinomító kapacitásának 14 százalékát vették ki a termelésből.

A támadások miatt Oroszország üzemanyagtermelése 12 százalékkal csökkent március utolsó hetében a februári átlaghoz képest. Az orosz belföldi piac a hiányt még nem érezte meg (részben a belorusz import miatt), az export azonban jelentősen csökkenhet a következő időszakban, ami globálisan tovább növelheti a már így is jelentősen megemelkedett olajárakat.

Az olajárak a héten öt hónapos csúcson jártak, a Brent nyersolaj hordója elérte a 90 dolláros szintet. Ráadásul minden a további drágulás felé mutat, az Egyesült Államokban jelentős keresleti növekedésre számítanak, a kínálati oldalon a csökkenő orosz export mellett az OPEC+ is kitart önkéntes csökkentett kitermelése mellett.

A holtankoljak.hu közlése szerint pénteken tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak, a benzin literje négy forinttal, a gázolajé pedig hét forinttal kerülhet többe a kutakon, így a 95–ös benzinért átlagosan 645 forintot, a gázolajért pedig 652 forintot fizethetünk literenként.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?