Hírek, Külföld

Biden bejelentette: jön az amerikai hadsereg Európába

Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy válaszoljon Oroszország kibertámadásaira – mondta Joe Biden elnök, hozzátéve: az USA hónapok óta dolgozik azon, hogy megerősítse biztonságát. A CNN azt jelentette, hogy az Egyesült Államok 7000 katonát küld Európába.

 

 

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy engedélyezte a légi és szárazföldi erők bevetését Európában a szövetségesek keleti oldalán, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO védelme mellett.

„Lépéseket teszünk a NATO-szövetségeseink védelmében is, főleg keleten” – mondta az elnök a Fehér Házból az ukrajnai orosz inváziót követően mondott beszédében.

Biden folytatta: „Holnap NATO-csúcstalálkozót hív össze. Ott leszünk, hogy összehozzuk 30 szövetséges nemzet vezetőit és közeli partnereinket, hogy megerősítsük szolidaritásunkat, valamint feltérképezzük a következő lépéseket, amelyeket meg fogunk tenni annak érdekében, hogy tovább erősítsük a szervezetünk minden aspektusát”.

Az elnök azt is világossá tette, hogy az amerikai csapatok nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem a NATO-szövetséget védjék.

„Bár tavaly több mint 650 millió dolláros védelmi segítséget nyújtottunk Ukrajnának… hadd mondjam el még egyszer. Katonáink nem vesznek részt és nem is fognak részt venni az Oroszországgal való ukrajnai konfliktusban, nem mennek Európába harcolni. Hanem azért, hogy megvédjük a NATO-szövetségeseinket. Amint azt kristálytisztán kifejtettem, az Egyesült Államok a NATO területének minden centiméterét meg fogja védeni az amerikai hatalom teljes erejével” – mondta.

Az elnök hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy a NATO-tagok teljesítik az 5. cikkben vállalt kötelezettségeinket, amely szerint, ha az egyiküket éri támadás, mindenki támad.

Biden ezután kijelentette, hogy engedélyezi az Európában állomásozó szárazföldi és légi erők bevetését a keleti szárnyon, és engedélyezi a további amerikai haderők bevetését Németországban a NATO válaszlépésének részeként – írja a CNN.

A CNN televíziós csatornán azt jelentették este kilenc óra körül, hogy Amerika 7000 katona Európába küldéséről döntött.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?