Belföld, Hírek

A Spar-vezér azt mondja, úgy visszaestek a vásárlások, hogy nem tudtak árat emelni

Néhány változásra is szükség lenne a cégvezető szerint.

 

 

 

„Ha makrogazdasági szempontból elemezzük a helyzetet, akkor azt látjuk, hogy az inflációra Magyarország lakossága relatíve gyorsan reagált. Visszaesett a fogyasztás, így áremeléseket nem tudtunk átvinni” – mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója, aki szerint bár ugyanannyian mennek be hozzájuk vásárolni, de kevesebb terméket vásárolnak, sokkal jobban figyelnek az akciókra és az olcsóbb saját márkás termékekre – ez utóbbi már a Spar forgalmának a harmadát adja.

Heiszler arról is beszélt az interjúban, hogy a 27 százalékos, világrekorder magyar áfa „nagyon” veszélyezteti a Spar versenyképességét – ahogy az extraprofitadót is nyögi az egész szektor –, hiszen az erősen fűti a bevásárlóturizmust, ami a teljes magyar kereskedelem megérez, és nem mellesleg a trükközőket segíti.

„Nagyon örülök, hogy a kereskedelem egy másik minisztériumhoz került, mert nagyon kellene azon dolgoznunk Magyarországon, hogy a kereskedelmi szakma becsületét, értékét jobban megmutassuk, és találjunk olyan szövetségeseket, akik a kereskedelmet is értéknek tekintik, és segítenek a kereskedelmi érdeket érvényesíteni az értékláncban” – fogalmazott Heiszler. Példaként azt említette, hogy amíg egy olasz húspultban teljesen természetes egy saslik jellegű készítmény, ahol egy húskocka után van hagyma, meg paprika, addig ilyet ma Magyarországon pultban nem forgalmazhatnak, mert a zöldséget és a húst nem lehet együtt tárolni. „Amikor ez a szabályozás született, a hűtőláncok még nem voltak ennyire modernek, lehet, hogy ezeket felül kellene vizsgálni” – tette hozzá.
forrás: hvg.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?