Belföld, Hírek

Még nagyobbat nyerne a Fidesz most vasárnap, mint egy évvel korábban a Társadalomkutató felmérése szerint

A kormánypártokra 52 százalék szavazna, a korábbi ellenzéki összefogás pártjai 30 százalékot kapnának. Bejutna az MKKP és a Mi Hazánk is.

 

 

 

Még nagyobbat nyerne a Fidesz egy most vasárnapi választáson, mint egy évvel korábban – a kormányközeli Társadalomkutató legutóbbi felmérése szerint. Az összefogott ellenzék még kevesebb szavazatot kapna, mint egy éve.

A Társadalomkutató 1000 fős, reprezentatív felmérése szerint a Fidesz-KDNP-re 52 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A közleményük szerint az eredmény „hibahatáron belül tér csak el a Társadalomkutató által a választás előtt mért 50 százalékos támogatottságtól és az 52,5 százalékos tényleges belföldi választási eredménytől”.

„Ezek alapján a kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak, s képesek lennének megismételni a 2022-es országgyűlési választáson elért győzelmüket”

– írták.

A Társadalomkutató a választások előtti politikai szövetséghez tartozó ellenzéki erők együttes támogatottságát 30 százalékra mérte. Ezen belül így alakultak az egyes pártok eredményei a felmérésükben:

  • DK 12 százalék,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt 10 százalék,
  • Mi Hazánk 8 százalék,
  • Momentum 6 százalék,
  • Jobbik 4 százalék,
  • LMP 3 százalék,
  • Mindenki Magyarországa Néppárt 2 százalék,
  • MSZP 2 százalék,
  • Párbeszéd 1 százalék.

A Társadalomkutató a választások előtt a baloldali összefogásban résztvevő pártoknak 40 százalék eredményt jósolt, végül 36 százalékot értek el, így szerintük „a baloldali tábor nemcsak tovább töredezett azáltal, hogy Márki-Zay Péter mozgalma önálló párttá alakult (Mindenki Magyarországa Néppárt) vagy a Jobbik egykori elnöke új mozgalmat alapított, hanem zsugorodott is.

Tavaly tavasszal a kétfarkú kutyáknak 3 százalékot jósoltak, a párt végül a szavaztok 2,3 százalékát szerezte meg.

A Társadalomkutató felmérése szerint azonban az MKKP jelentősen megerősödött az elmúlt egy évben, és most vasárnap könnyedén bejutnának a Parlamentbe.

A Mi Hazánkat hat százalékra mérték a választások előtt, így ők voltak az egyetlenek, akik megjósolták, hogy a párt bekerül a Parlamentbe. (A voksoláson a szavaztok 5,8 százalékát szerezték meg, így hat képviselőjük van az Országgyűlésben.)

Módszertan

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. március 27-29. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?