Egyéb

Várkonyi Andrea: „A férjemet bizonyos dolgokra nem nehéz rávenni” – fotók

Budapest – Kézenfogva érkezett alapítványuk szakmai konferenciájára Mészáros Lőrinc tulajdonos és dr. Várkonyi Andrea.

 

 

 

„Minden gyerek egy önálló galaxis” – így szól a High-Tech Suli program (HTS) mottója, amelyet az ország leggazdagabb embere, a 660 milliárd forintos vagyon felett rendelkező Mészáros Lőrinc tulajdonos támogat. Felesége az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnökeként maga indította útjára a tantermek digitalizációját elősegítő kezdeményezést. Az üzletember öltönyben, míg kedvese egy elegáns fekete ruhában, mosolyogva érkezett meg a Magyar Bankholding belvárosi székházának báltermébe. Közvetlenül viselkedtek, sőt, mintha nem kamerák és fényképezőgépek örökítették volna meg minden lépésüket, röviddel azután, hogy leültek, megcsókolták egymást. Nem feszélyezték magukat.

A korábbi televíziós műsorvezető nyitotta meg köszöntőjével az eseményt, amelyre a Blikk is meghívást kapott.

– 2020-ban indultunk el a High-Tech Suli Programmal. Ne felejtsük el, akkor már nyakig a koronavírus-járvány második hullámában voltunk. A lányom akkor még általános iskolásként távoktatásban tanult annak minden szépségével. Én a szülői oldalról tudom, hogy milyen nehéz volt ez az időszak, együtt írtuk a dolgozatokat és nagyon jó jegyeket szereztünk – idézte fel mosolyogva a többnyire pedagógus közönségnek Várkonyi Andrea

Szerinte ez a helyzet rávilágított arra, hogy az oktatást milyen téren lenne szükséges felzárkóztatni: az elmúlt években több mint egymilliárd forintot fordítottak oktatásfejlesztésre.

– A férjemet bizonyos dolgokra nem nehéz rávenni, ezek egyike az adományozás. Úgyhogy megkérdeztem, mit szólna hozzá, ha ebben a szegmensben nyitnánk egy ilyen kaput és valahogy segítenénk az iskolákat. Azt mondta, hogy természetesen, vágjunk bele – mesélte.

Várkonyi Andrea saját tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy segíteni szeretné az iskolák digitalizációját /Fotó: Czerkl GáborVárkonyi Andrea saját tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy segíteni szeretné az iskolák digitalizációját /Fotó: Czerkl Gábor

Beszéde végén Várkonyi Andrea a színpadon maradt, ahova felinvitálták Mészáros Lőrincet is, ugyanis különleges meglepetéssel készültek számukra. Egy díszes csokor mellett emlékplakettet kaptak, amelyen mind a harmincnégy, a programban részt vevő intézmény szerepelt. A különleges tárgy egy olyan, a gyerekek által is rendszeresen használt lézervágóval készült, amely a HTS-nek hála minden digitális teremben megtalálható.

A második felszólaló, Horváth Ádám a High-Tech Suli Program szakmai vezetője előadásában részletesen elmondta, miről is szól a HTS programja. A tantermek felszerelése és a digitális, valamint az informatikai eszközök biztosítása mellett ösztöndíjjal és továbbképzéssel segítik a tanárokat. Cserébe az alapítvány azt várja el az iskoláktól, hogy legalább heti tizenöt órát tartsanak a digitális teremben, több tantárgyat is oktassanak ott, illetve osszák meg az óravázlatokat, amelyekből más intézményekben is tudnak ötleteket meríteni.

01 o Mészáros-CZKézenfogva érkeztek az eseményre / Fotó: Czerkl Gábor

A digitális táblák és a laptopok mellett az iskolák 3D-s nyomtatót, sőt, oktatási célú robotokat is kapnak, amelyek segítségével megismerkedhetnek a diákok a programozással. Hogy ennek mekkora jelentősége van, jól érzékelteti, az egyik pedagógus beszámolója szerint a modern technológia segítségével olyan hátrányos helyzetű diákok számára is kinyílt a világ, akiknek korábban még a közmunka volt az álmuk.

Dr. Várkonyi Andrea a konferencián jelentette be, hogy a program tovább bővül: „jelentős összeggel” újabb pályázati ciklust indítanak, amelynek kidolgozását heteken belül megkezdik.

A Mészáros Csoport 2021-ben a High-Tech Suli programmal elnyerte a „Legjobb CSR Programért” díjat. Az elismerést évről évre olyan cégek kapják meg, amelyek példát mutatnak társadalmi felelősségvállalásból. Az akkor odaítélt díjat Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea közösen vette át.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?