Belföld, Hírek

Nem kerül börtönbe a rendőrgyilkos újbudai ámokfutó!

Elmebeteg a rendőrt halálra késelő és két kollégáját megsebző újbudai ámokfutó, ezért nem börtönbüntetést, hanem kényszergyógykezelést kért rá az ügyészség – jelentette be sajtótájékoztatón Fürcht Pál főügyész. Részletesen elmondta, mi történt január 12-én éjjel, amikor a férfi előbb betört idős szomszédjához, majd nem sokkal később egy rendőrt megölt, kettőt megsebesített.

 

 

 

pszichiátriai betegsége miatt kényszerképzetekkel élő férfi hangokat hallott kiszűrődni szomszédja lakásából, biztos volt benne, hogy a 84 éves asszony veszélyben van. Betonbontó kalapáccsal betörte az ajtót, majd amikor látta, hogy még sincs baj, próbálta nyugtatni a nőt, aztán saját maga értesítette a rendőrséget.

A rendőröknek is elmondta mindezt. Terdik Tamás rendőrkapitány visszaemlékezése szerint a férfi kezdetben együttműködő volt, kérésre átadta a kabátjában lévő kést, épp a később halálra szúrt Baumann Péternek. Nem állt ellen akkor sem, amikor közölték vele, hogy a kapitányságon kihallgatják. A rendőrök látták rajta, hogy zavart, ezért úgy gondolták, biztosabb, ha megbilincselve viszik.

Amikor rátették volna a karperecet, akkor kattant be a férfi, megvadulva a rendőrökre támadt. A dulakodás közben a korábban tőle elvett kés a földre esett, a férfi felmarkolta és szurkálni kezdett. A lépcsőház időzítős világítása éppen lekapcsolt, a sötétben a pedig a támadó mellkason szúrta Baumann Pétert, aki nem sokkal később meghalt, két másik kollégáját pedig megsebesítette.

 A támadó férfi betegségének egyik tünete az irracionális téveszme. Úgy gondolta, a rendőrök miatt veszélyben az élete, ezért elhatározta, hogy akár a megölésük árán is ki kell jutnia ebből a helyzetből. Meg akarta szerezni tőlük a lőfegyverüket is. Ezeket nem sikerült, viszont a dulakodásban a földre került kést igen – idézte Fürcht Pál a nyomozás során kiderült részleteket.

– A történtek után én is hallottam olyan véleményeket, rosszul képzett rendőröket küldtek intézkedni, de ez nem igaz. Kezdettől fogva egyenlőtlen volt a küzdelem: a tettes ki akarta oltani a vele szemben intézkedők életét, a rendőrök csak megfékezni akarták és ügyelniük kellett arra, hogy közben meg ne sérüljön. A rendőrök nem használhatták a fegyverüket, a helyszínen otthonosan mozgó, erős testalkatú támadóval szemben a rájuk borult sötétség miatt. A támadó fizikai erejét az az az irreális téveszméje is erősítette, hogy az életéért küzd. Az egyik rendőr kikapta a kezéből a kést és eltörte, így azok a vélekedések sem igazak, hogy a rendőrök gyenge fizikumúak lettek volna. Elektromos sokkolót is próbáltak ellene használni, de a férfi téli ruházata miatt nem találtak szabad bőrfelületet rajta a dulakodás perceiben – sorolta a főügyész.

A támadó hamar belátta, hogy a rendőrök le fogják őt gyűrni, ezért amint tudott, kimenekült az utcára.

– Még éjjel kihallgattuk a szolgálatirányító parancsnokot, aki vállsérült kollégájához csatlakozva üldözni kezdte a férfit. Olyat mondott, ami engem is nagyon megrázott. Könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy döntés kellett hoznia, ott marad a súlyosan megsérült, haldokló Baumann Péterrel, vagy szintén sérült kollégája után megy, segíteni őt az elfogásban. Az utóbbit választotta és ezért nem foghatta a haldokló Baumann Péter kezét. Meggyőződésem, hogy a helyes utat választotta. A kiérkező mentők megpróbálták a lehetetlent, de nem sikerült, Baumann Péter hősi halált halt – mondta el a főügyész.

A rendőrök közben az utcán nagy stresszben, sérüléseik miatt fájdalmakkal küszködve lábon lőtték a menekülő férfit, és olyan szakszerűen fogták őt le, ahogy a nagykönyvben meg van írva – fűzte hozzá az ügyészség vezetője.

A támadó autójában egy macsetét, kardot is találtak, amivel az elmezavart férfi akár további mészárlásokat rendezhetett volna.

Terdik Tamás rendőrkapitány a beszámoló végén közölte: vizsgálják olyan szúrásálló speciális védőmellények beszerzését, amivel a hasonló tragédiák megelőzhetők lehetnek.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?