Egyéb

Megszólalt Bárándy Péter a távozó Varga Juditról: Komoly indokok lehetnek a lemondása mögött

A Völner-ügy pecsételte meg Varga sorsát.

 

Megírtuk, hogy szerdán lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter. Az üggyel kapcsolatban a Népszava arról kérdezte a korábbi igazságügyi minisztert, miként értékeli a történteket. Úgy látja, Vargának már régen le kellett volna mondania.

„Talán elfogult vagyok a szakmámmal, de az igazságügyi miniszteri poszt a többi tárcához képest irányzatok és kormányok felett álló, önállóbb szerepkör, jóval erősebb erkölcsi elköteleződést igényel”

– mutatott rá Bárándy Péter.

Hozzátette: Varga soha nem volt meg a tárcához szükséges mentalitása, nem mutatott érdeklődést a jogdogmatikai elvek gyakorlati érvényesülése vagy a magyar jog európai jogon belüli elhelyezkedése iránt. És szerinte nem vállalta azt a feladatot sem, hogy a „kormány jogászaként” a kabinet elképzeléseit hozzáigazítsa a joghoz és jogszerűséghez.

„Varga Judit gyakorlatilag egy katona volt”

– jegyezte meg, hozzátéve, Vargának már rég le kellett volna mondania, szerinte a tekintélyét végül a Völner-ügy ásta alá.

„Ha nem vette észre a legközvetlenebb munkatársánál a korrupciót, ami elképzelhetetlen, akkor az a baj, ha meg észrevette, akkor az”

– mondta Bárándy Péter.

Varga utódjának Tuzson Bencét jelölték ki. Vele kapcsolatban Bárándy úgy fogalmazott: a joghoz való kötődése jóval erősebb kell, hogy legyen, hiszen csaknem tíz éven át praktizált ügyvédként. Ugyanakkor kételyeinek is hangot adott.

„Kis esélyét látom annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetője önálló szereplő lehet, akár szembe menve a Fideszen belüli akarattal”

– jelezte a korábbi igazságügyi miniszter.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?