Egyéb

Ismét összeül az országgyűlés: meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet – Erről kezdődik vita

Az országgyűlés ma a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdi tárgyalni.

 

 

 

 


A parlament idei első ülésének második, egyben befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul. Ezt követően tartanak általános vitát az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről.

Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Az ülésnap további részében általános vitát tartanak a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatáról is.

Mint arról korábban a Blikk is részletesebben beszámolt, Orbán Viktor hétfő reggel egy évértékelőnek is beillő napirend előtti felszólalást tartott a parlamentben. Beszédét azzal kezdte, hogy az elmúlt két hónap is a koronavírussal szembeni küzdelemről szólt, de már közel az újranyitás, ennek feltétele azonban a vakcina.

A következő hónapokban a kormány Oroszországtól egymillió ember beoltására elegendő vakcinát, Kínától két és fél millió ember beoltására elég oltóanyagot vásárol, Brüsszelre azonban nincs idő várni, Orbán szerint ők nem küldenek Magyarországnak elegendő nyugati oltóanyagot.

A miniszterelnök beszédére Jakab Péter (Jobbik) reagált először, véleménye szerint senkinek sem kell majd a kínai vakcina Magyarországon, a bejelentett nemzeti konzultációt pedig egyenesen bohóckodásnak nevezte, amely szerinte csak Orbán döntésképtelenségét bizonyítja. „Ön úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló vagy kínai vakcinaügynök” – fogalmazott Jakab.

Az ellenzéki képviselők további felszólalásait és Orbán Viktor ezekre adott válaszát ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?