Egyéb

Lépett az EU: Az Orbán-kormány nélkül hoztak döntést egy fontos ügyben

Magyarország még mindig nem ratifikálta az egyezmény.

 

Az Európai Unió Strasbourgban letétbe helyezte a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény ratifikálásáról szóló hivatalos dokumentumot – közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szerdán.

Az okiratot Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa helyezte letétbe az Európa Tanács székházában Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának jelenlétében.

Az EU csatlakozása megerősíti az egyezmény központi szerepét és fontosságát. Csatlakozásával az EU fontos eszközzé válik a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak leküzdésében – közölte az Európa Tanács.

Az isztambuli egyezmény ratifikálásával az EU biztosítja, hogy a büntetőjogi normák vonatkozzanak a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelem eseteire is. Helena Dalli hangsúlyozta: a csatlakozás azt üzeni, hogy az erőszak ezen formáinak büntethetőségének szavatolása prioritást élvez az EU számára.

Az egyezmény 2014. augusztus 1-jén lépett életbe, 2019 márciusáig 45 ország és az Európai Unió írta alá. 2012. március 12-én Törökország ratifikálta elsőként, és példáját 2013-2022 között 37 ország (Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Georgia, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna) követte.

Magyarország ratifikálást elutasító álláspontját egy három évvel ezelőtti országgyűlési politikai nyilatkozat rögzíti, amely az alábbi címet viseli:

„A gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról”.

Orbánék „politikai nyilatkozata” többek között úgy fogalmaz:

„Elutasítunk minden olyan külső nyomásgyakorlást, amelynek célja az Országgyűlésre kényszeríteni olyan döntések meghozatalát,

amelyek Magyarország érdekeivel és a magyar emberek többségének akaratával ellentétesek.

E felhatalmazás tudatában, határozott meggyőződéstől vezérelve

elutasítjuk,

hogy az Isztambuli Egyezmény Magyarországra, illetve az Európai Unióra nézve kötelező hatállyal rendelkezzen.”

(MTI / hvg.hu nyomán) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?