Egyéb

Orbán: Amikor támadnak az oroszok, világosan kell beszélni ’56 miatt

Orbán Viktor szerint, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval támadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. Szerinte a magyarokat 1956 miatt különösképpen terheli ez a felelősség. Az internet nem felejt.

 

„A közép-európai népeknek kötelessége, amikor egy független államot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. Szerintem bennünket, magyarokat, ’56 miatt különösképpen terhel ez a felelősség. Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval támadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. … Beszéljünk egyértelműen és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió” – nyilatkozta Orbán Viktor 2008-ban, Grúzia orosz megtámadásakor.

„A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani.

Minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Ezért azt javaslom, hogy beszéljünk egyenes és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió” – mondta akkor a bő másfél év múlva a miniszterelnöki székbe ülő Orbán Viktor.

 

A későbbi kormányfő kritizálta Magyarország és Európa kommunikációját is, amiért csak félszívvel ítélték el az orosz agressziót Grúzia területén. Mint mondta:

„Meggyőződésem, hogy közép-európai népeknek kötelessége, amikor független országot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. […] Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni.”

A beszéd 2008. augusztus 16-án hangzott el. Aztán 2009-ben Orbán kiutazott Szentpétervárra Putyinnal találkozni és valami nagyon megváltozott.

Orbán megszólalását balszerencséjére videóra is felvették. A Nyugati Pályán által kiszúrt videó itt megtekinthető:

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?