Egyéb

Csörte: Demeter Szilárd beleszállt Bödőcs Tiborba, amiért megszólalt a Libri-botrány ügyében

Demeter „sajnálja” a humoristát.

 

Mi arról beszámoltunk, Bodőcs Tibor humorista az elsők között reagált a hírre, hogy az Orbán Balázshoz – Orbán Viktor politikai igazgatójához – köthető MCC felvásárolja a Libri Csoportot. Egészen pontosan, az MCC nem felvásárolja, hanem „csak” többségi tulajdont szerez a Libriben.

Ezzel a tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének

98,41 százalékos tulajdonosává.

„Elkezdett átmenni agitpropba. Tehát ilyen harcos, karcos, ellenzéki (…). Ráadásul egyre butábban csinálja. Sajnálom, mert tehetséges a gyerek”

– sajnálkozott a humoristán Demeter Szilárd a Mandiner podcastjában.

„Kiadhatják Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?”

– reagált korábban ironikusan Bödőcs Tibor a könyvkiadó felvásárlásának hírére.

Demeter úgy látja, a Libri államosítása „egyszerű piaci tranzakció”.

„A népszavásoknak pedig meg kellene érteniük a kapitalizmus logikáját”

– mondta Demeter, hozzátéve, ő maga valószínűsíti, hogy nem azoknak a szerzőknek veszik a könyveit „százezerszámra”, akik a történtek után elhatárolódtak.

Demeter elmondta: amikor „belépett a képbe”, akkor nem a jobboldaliak voltak a leghálásabbak, hanem „az ellenzéki másod- és harmadvonalbeliek”, akik azt mondták Demeternek – mondta Demeter –, hogy végre „levegőhöz jutottak”, mivel 2010-ig az irodalomban Závada PálParti Nagy Lajos és Radnóti Sándor teljesítményétől függetlenül dőlt el, hogy ki mennyit ér.

Tóth Gabiról – az év női előadójáról – azt mondta: őt nem jobboldalisága miatt kell támogatni, hanem mert

elképesztően jó énekesnő.

A színházakról– amiket saját bevallása szerint is gyűlöl – azt mondta: „túltolták” az intézményi struktúrát, és most meg kell nézni, hogy milyen intézményeket lehet fenntartani. Példaként a kőszínházakat említette, amelyeknél egy alapos „számvezérelt, adatvezérelt” logika mentén kell megnézni, melyeket kell fenntartani az államnak és melyekhez kell egyéb alternatív forrásokat keresni.



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?