Egyéb

Kiderült Orbánék szupertitkos terve: Nagy változások jönnek

Az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány.

 

A kormány változni akar a választási törvényen: időközi választás helyett a választási lista alapján lenne képviselő a korábbi mandátum birtokosa. Ez az önkormányzati választás előtti egy évben lépne életbe.

Tízezer lakosúnál nagyobb településeken a pártoknak legalább kétharmadban kellene jelöltet állítaniuk, ha kompenzációs listát akarnak indítani.

A javaslatot a törvényalkotási bizottsághoz nyújtották be, és a tervek szerint a részletszabályokat az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítanák.

Az időközi választások szabályai eddig az őszi választásokhoz voltak igazítva, de ez változna,

hiszen az önkormányzati választások 2024-ben az európai parlamenti választással egyidejűleg lesznek. A kormány számításai szerint a változtatásokkal 9-10 milliárd forintot takaríthat meg az állam.

A már kiírt választásokat csak akkor tartják meg, ha a kampány már elkezdődött és 50 napnál kevesebb van hátra. Jelenleg 15 településen várható időközi választás, és ezek közül nyolcat biztosan megtartanak.

Az új szabályozás szerint ha a kampányidőszak május 27-én indulna, akkor nem lenne időközi választás. Példa erre Budapest XII. kerülete, ahol Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátumról szavaznának.

A törvénymódosításról jövő kedden szavaz a parlament,

és a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba.

(MTI korrigálva) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?