Egyéb

Videóval: Orbán Balázs embere felfedte, mi a nagy tervük a Librivel

Úgy gondolja, valakinek az érdeke a „hangulatkeltés”.

 

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója a Hír TV péntek esti műsorában fejtette ki gondolatait a Libri felvásárlásával kapcsolatban.

„Meglepődtem azon, hogy egyes írók picit túlreagálva olyan dolgokat vizionálva tettek nyilatkozatokat, amelyeket én indokolatlannak tartok”

– értetlenkedett Szalai azzal kapcsolatban, hogy az Orbán Balázs irányítása alatt álló MCC leányvállalata szerződést kötött az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről.

Az ügylettel az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává.

A főigazgató azt mondta: nem érti, hogyan merülhetnek fel olyan veszélyek, mint amiket egyes írók megfogalmaztak. Arról magyarázott, hogy nagyon fontos dolog, hogy olyan dolgokba fektessenek, amelyek az MCC-hez közel állnak.

„Tényleg hosszú ideje foglalkozunk könyvekkel, két éve a Librin belül is, és nem hiszem azt, hogy az MCC olyan borzalmas dolgokat művelt volna, amiért indokolt lenne ez a felháborodás”

– vélekedett Szalai, hozzáfűzve, hogy ő úgy gondolja, „egy-egy támadás mögött adott esetben akár a piaci konkurencia is felbukkanhat, így

valakinek érdekében állhat a hangulatkeltés”.

Szalai megkapó együgyűséggel szót ejtett arról is, hogy véleménye szerint a könyvkiadás egy nagyon szép szakma, amelyben „rengeteg lehetőséget” lát. Elmondta, sokan vásárolnak ma is könyveket – többnyire online –, ám megjegyezte, ő jobban szereti saját kezével megérinteni a kiszemelt köteteket.

Videó:



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?