Egyéb

Csorog a közvagyon: Nem hiszed el, hogy mire herdálták el Gulyásék a pénzünket

Ha ez igaz, vérlázító.

 

Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség a múlt hónapban (is) , vagyis júniusban egymilliárd forintnyi közpénzt osztott szét. A K-Monitor részletesen összegyűjtötte a megajándékozott szervezeteket, mutatunk néhányat:

A Batthyány Lajos Alapítvány 160 millió forintot kapott, egyébként többek között

ők támogatják az Alapjogokért Központot is,

amely egyébként rendszeresen önti magából a kormánypárti propagandát.

Az alábbi videóban éppen a „Soros-birodalom” ellen vívnak háborút:

Az úgynevezett „Millenáris Kft.” 200 millió forintnyi közpénzt kapott, velük kapcsolatban nagyon érdekes, hogy

vezetőjük Láng Zsolt, a II. kerület bukott fideszes polgármestere.

A közel-keleti kutatások finanszírozásával foglalkozó „Avicenna NKft” szintén 200 millió forintot kapott,

a szervezet vezetője egyébként Orbán Viktor barátja, Maróth Miklós professzor.

Természetesen támogatták 200 millió forinttal az egyébként nem valami aktív Szabadságharcosokért Közalapítványt is, amit Fideszhez közeli Boross Péter ex-kormányfő vezet 1992 óta.

Ha érdekel, hogy kik kaptak még egy kis „zsebpénzt”, akkor lentebb elolvashatod a K-Monitor teljes Facebook-bejegyzését:

„HIÁBA INDULTAK BE A MEGSZORÍTÁSOK, A KIFIZETÉSI LISTÁN LÉVŐ BARÁTI CIVILEKNEK IDÉN IS JÁR A MILLIÓS APANÁZS 💸

Az elmúlt egy hónapban is milliárdos támogatást adott a Miniszterelnökség a kormányhoz közelálló civil szervezeteknek.

Gulyás Gergely kedvezményezettjei ráadásul részben átfedésben vannak azokkal, akikről a múlt héten írtuk meg, hogy Rogán Antal minisztériumától is kaptak apanázst – pályázat nélkül (bit.ly/3PHhVfr).

Ők a legnagyobb nyertesek:

Batthyány Lajos Alapítvány (160 M Ft): A Rogán-minisztérium is milliárdokkal támogatja őket, mivel egy törvény miatt per definitionem közfeladatot látnak el. Ez a feladat például más, olykor szélsőséges jobboldali szervezetek, és kiemelten az Alapjogokért Központ támogatása.

A radar alatt a Rogán Antal első munkahelye, a BLA második pártalapítványként funkcionál.

Millenáris Kft. (200 M Ft): a cég, és vele a Millenáris tulajdonosa egy olyan vagyonkezelő alapítvány, ami ingyen kapta meg a létesítményt. Vezetője a fideszes Láng Zsolt, a II. kerület leváltott polgármestere.

Avicenna NKft. (200 M Ft): alapvetően közel-keleti kutatások finanszírozásával foglalkozik, de korábban közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg számukra a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére.

Maróth Miklós Széchenyi-díjas orientalista professzor vezeti, akit Orbán Viktor barátjának tart, és akit 2015-ben még Áder János köztársasági elnök lehetséges utódai között emlegettek.

Szabadságharcosokért Közalapítvány (200 M Ft): rendszeresen kapják ezt az összeget, komoly büdzséje ellenére a szervezet nem igazán aktív, de a támogatást magyarázza, hogy a Fideszhez közeli Boross Péter ex-kormányfő elnökli 1992 óta.

„Rátgéber Kosárlabda Akadémia” Alapítvány (100 M Ft): a sport támogatására külön kassza van, ennek ellenére egyedüli sportszervezetként a ME-től is kaptak pénzt, pedig kiemelt sportakadémiaként milliárdos támogatásra jogosultak.

A közpénzből épült akadémiát Orbán Viktor avatta fel.

Design Terminál Kft. (80 MFt): az elvben magáncég kezdettől kapja az állami támogatásokat sokszor nagyszabású, de kétes eredményességű „kreatív” projektjeire.

Különösen ízléstelen, hogy a cégben sokáig tulajdonos volt az a Csák János, aki ma már a Kormányban ül Gulyás Gergellyel.

Alapkutatás Nonprofit Kft. (65 M Ft): az idén márciusban alakult cégről nem érhető el nyilvános információ, tulajdonosa a szintén közpénzzel működő Clio Intézet történésze.

Tett és Védelem Alapítvány (500 M Ft): A Köves Slomó-féle EMIH-hez köthető szervezet egy rendelkezés értelmében minden évben kap félmilliárdot az „európai antiszemitizmus elleni küzdelemre”.

Rákóczi Szövetség (45 M Ft, még csak benyújtott): határontúliakat célzó közéleti-ifjúsági szervezet, programjainak Gulyás Gergely rendszeres vendége.

Hetedik Szövetség (52,5 M Ft): néhány más szakszervezeti tömörüléssel együtt kapott támogatást (ők a legtöbbet). A nem igazán jelentős társadalmi erőt felmutató „érdekszervezet” vezetője a kormánnyal rendre összhangban nyilatkozó Cser Ágnes.

Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (20 M Ft): A „családbarát kormány” rendszeres támogatottja, Rogánéktól is jár nekik az évi kiemelt támogatás.

Vezetője Király Nóra, aki rendszeres megszólalója a köztévének civilként, de egyébként a Fidesz újbudai politikusa.

Jövő-Kép Alapítvány (15 M Ft): a nyíregyházi alapítvány

néhány hete Rogán Antaléktól is kapott 5 millió Ft-ot a programjaira.

Korábban a ME finanszírozta az Antall József Tudásközpontot is, ők eddig idén még nem kaptak pénzt.

A szervezetről részletesen megírta a sajtó, hogyan herdálták el luxuscikkekre, drága utazásokra a költségvetési forrásokat.

A ME csak idén júliusig már több mint 12 milliárd Ft egyedi támogatást osztott ki, ennek nagyja az Áder János-féle Kék Bolygó „klímaalapítványhoz” került.

Ezekkel az egyedi támogatásokkal nemcsak a nyilvánvaló politikai kötődés a baj, hanem az is, hogy nem mindig kapcsolódnak a minisztérium közfeladataihoz, nem világos, mi az a kiemelt, országos közcél, amit szolgálnak, a korábban részletesebben megismert esetek alapján a teljesülés és a vállalt célok elérése nincsenek kellően körülbástyásva és ellenőrizve, ezek következményeként pedig egyes politikusok egyedi kezdeményezésére, saját klientúrájuk, ismerősi körük számára férhetőek csak hozzá, nem pedig nyílt pályázatokon, érdemalapon osztják őket.

Ezzel a civil szféra politikai irányba állításához járulnak hozzá.

Az ellenőrzések ilyen esetben ritkák, így a pénz hasznosulása, hatékony felhasználása olyan esetekben is legalább kérdéses, amikor több éven át folyamatosan százmilliókat fizetnek ki.”

(K-Monitor/Facebook) | forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?