Egyéb

Dávid Ferenc ízekre szedte az inflációs adatokkal büszkélkedő Nagy Mártont

Drámai elszegényedésre figyelmeztetett a szakember.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közölte, elégedett a májusi inflációs adatokkal, ugyanis szerinte „látható módon csökkent” a pénzromlás mértéke. Többek között erről is kérdezték Dávid Ferencet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: a lakossági megtakarítások megadóztatása tovább fogja emelni az inflációt, mert ezzel csökkenni fog a bankok hitelezési képessége. Hiszen – tette hozzá – a pénzintézeteknek kevesebb betétjük lesz, így pedig a hitelezési képességük is kisebb lesz a jövőben.

Arra a felvetésre, hogy a kormány azoktól vesz el ezzel, akiknek (még) vannak megtakarításaik, és nem a szegényebbektől, elmondta: ő egyértelműen úgy látja, hogy a magyar államnak pénzre van szüksége – nem is kevésre. Jelezte, „költségvetési bukfenc” előtt állunk ebben az évben is, de a jövő évi költségvetésben is súlyos problémák vannak, ezért pedig

„minden pénzt beszednek, amit be lehet szedni”.

Dávid Ferenc elmondta, mindenkit józan önmérsékletre intene, akik kedvezőnek látják a jelenlegi inflációs mutatókat. Közölte, a jelenlegi adatoknak semmilyen közük nincsen a csökkenő inflációhoz. Hozzátette:

  • a kereskedelem 10 százalékkal csökkent volumenében,
  • az ipar fejre állt,
  • a feldolgozóipar majdnem minden ágazata 8,3 százalékkal csökkent,
  • a reálbérek 7 százalékkal csökkentek.

„Olyan jövedelemszűkülés van, ami igazából azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljes lejtmenetben van”

– jelentette ki Dávid Ferenc, aki hozzátette, hogy „viharos elszegényedésnek” tekinti azt is, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom produkálta a legrosszabb számokat egész Európában, ahol 2,9 százalék lett az átlag, míg ez az adat Magyarországon 12,6 százalék.

Dávid Ferenc reagálva Nagy Márton miniszter örömére ismertette, hogy az áprilisi EU-s inflációs adatok tekintetében Belgiumban 3 százalék, Spanyolországban 3,8 százalék, Cipruson szintén 3,8 százalék, míg

Magyarországon pedig 24,5 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Videó:

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?