Egyéb

Publicus: A fideszesek fele nem helyesli Budaházy György kegyelmét

A megkérdezettek bő háromnegyede hallott róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek és társainak, ám ezt csak ötödük tartja jónak. Közel kétharmad szerint nem helyes az államfői döntés – derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava számára készített felméréséből.

Pártpreferenciákat is tekintve: a kormánypártok szavazóinak kevesebb mint fele értett egyet Budaházy György kegyelmével, míg az ellenzéki szimpatizánsok közül mindössze öt, de még a bizonytalanoknak is csak nyolc százaléka vélte megfelelőnek az intézkedést. Iskolai végzettség szerint leginkább a szakmunkások (31 százalék), kor alapján pedig a 30-60 közöttiek szimpatizáltak az elnöki döntéssel, amely legkevésbé a diplomások és a 30 alattiak körében váltott ki pozitív érzéseket.

A Sándor-palota honlapján Ferenc pápa érkezését megelőző napon tették közzé, hogy a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött. Budaházy Györgyöt a Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban megismételt büntetőeljárásban első fokon tizenhét év fegyházra ítélte az úgynevezett Hunnia-perben, méghozzá terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. Csintalan Sándor, a HírTV egykori műsorvezetője, lapunk Kötöttfogás című műsorának rendszeres szereplője, akit a bíróság szerint 2007-ben egy Budaházy Györgyhöz kapcsolódó szervezet vert össze egy mélygarázsban, azt mondta a Media1 érdeklődésére, hogy nagyon elborzasztja Novák Katalin döntése. Mint mondta, Budaházy György kiengedése a börtönből még felháborítóbb úgy, hogy a köztársasági elnök arra hivatkozva teszi ezt, hogy hazánkba látogat Ferenc pápa.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?