Egyéb

Novák Katalin mellélőtt az elnöki kegyelemmel: ordas hibát vétett

Novák Katalin Ferenc pápa látogatása alkalmából „döntött úgy,” hogy kegyelmet ad a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek. Nyilván ez egy gesztus volt a kormány részéről a szélsőségesebb szavazók felé, akiket próbáltak megszólítani. Visszájára sült el a dolog.

 

A Publicus Intézet által, a Népszava megbízásából készített felmérés szerint a megkérdezettek nagyjából háromnegyede hallott az elnöki kegyelemről. Azonban csak ötödük értett egyet vele, hogy Novák Katalin terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek kegyelmet adott.

Az eredmények szerint 54 százalékuk tartotta elfogadhatónak, hogy a jogi rendszer lehetőséget biztosít az elnöki kegyelem gyakorlására, de Budaházy ügye megosztotta a közvéleményt. 75 százalékuk szerint nem lett volna helye ennek az esetben.

 
Novák Katalin ezúttal mellélőtt. A kegyelem nem jött be neki.
Forrás: Népszava/Publicus

A kormánypártiak közül is többen voltak kritikusak, mindössze 41 százalékuk értett egyet Novák Katalin döntésével. Az ellenzékiek közül az ötödük, míg a bizonytalan válaszadók közül a nyolc százalékuk támogatta a kegyelmet. Különösen a szakmunkások (31%) és a 30-60 év közöttiek voltak hajlandóak elfogadni az elnöki döntést, míg a diplomások és a 30 év alattiak körében volt a legkevésbé elfogadott.

A megkérdezettek felének véleménye szerint Budaházy Györgyöt jogosan ítélték el, bűnös volt. Egyötödük szerint politikai indokok miatt került börtönbe.

A Fidesz támogatói között azonban másfélszer többen tartották Budaházyt ártatlannak, mint bűnösnek, míg az ellenzéki szavazók között hatszor kevesebben tartották politikai elítéltnek, mint terroristának. A bűnösség mint elítélési alap az életkor előrehaladtával egyre nőtt, és minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek a válaszadók, annál kevésbé hittek abban, hogy a terrorizmus vádja csupán politikai motivációra épült.

Novák Katalin ezúttal a választóknak kevésbé szimpatikus döntést hozott. Sebaj, legalább el tudja játszani a boci-boci tarkát a legújabb luxuszongorán, amit az elnöki palotába rendelt.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?