Belföld

Megszorult anyagilag Mészáros Lőrinc: a saját bankjától vett fel hitelt

3,4 millió forint veszteséget hozott össze a Hunguest Hotels 2022-ben, amelynek 99,99 százalékban Mészáros Lőrinc a tulajdonosa. A cég éves beszámolója szerint az adózás előtti nyereség 3 millió forint volt, ám 6,5 millió forint adót be kellett fizetniük, tehát a mérleg mínuszba ment.

 

 

 

Az is kiderül a papírokból, hogy az MKB-tól – amelyben Mészárosnak szintén részesedése van – 6 millió euró hitelt vettek fel úgy, hogy havi törlesztőrészletek helyett az adósságot a cég osztalékából kell fizetni, ami viszont most nem volt – írja a hvg.hu. A lap megjegyzi, hogy a szintén az MBH alá került Takarékbanknál 11, az MFB-nél 11,5, az OTP-nél pedig 12,8 millió euró hitele van a cégnek, ám a legnagyobb hitelt az Erstétől vették fel: a 46,2 millió eurós keretből eddig 39 millió eurót, vagyis 14,4 milliárd forintot hívtak le.

Mészáros cége egyébként a növekvő anyagköltségek számlájára írja, hogy az év végén mínuszos lett a mérleg: az árbevétel ugyan nagyot nőtt, 14-ről 26,5 milliárd forintra, de az anyagköltség közel a triplájára ugrott – 2,8-ról 8,2 milliárdra –, a bérekre és más személyi juttatásokra pedig 5 helyett 7,8 milliárd forintot kellett költeni.

Külön kiemelték, hogy az energiaárak emelkedését takarékos energiafelhasználással részben sikerült kompenzálni, az ételeknél az „üzemeltetési folyamatok racionalizálásával” kompenzálták az alapanyagok drágulását, és a céges kommunikációs panelek egy gyönyörű példájaként azt a mondatot is leírták, hogy „a jelentős inflációs költségtöbblet negatív hatását a hatékonyság növelése mellett részben áremeléssel is sikerült ellensúlyozni”.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?