Belföld, Hírek

Járványgóctól tart a virológus a telt házas meccsek miatt: Rusvai Miklós minden szurkolónak üzent

Járványgóc alakulhat ki Budapesten a telt házas EB-meccsek miatt? Rusvai Miklós virológus arra kéri a szurkolókat: aki tüneteket tapasztal, mindenképp vonja ki magát a forgalomból.

 

 

 

 


Kedden 60 ezer néző előtt játszott a magyar válogatott Portugália ellen Budapesten, a meccsre több ezer portugál szurkoló érkezett. Három nappal később a fővárost, Lisszabont a hatóságok kénytelenek voltak vesztegzár alá vonni a veszélyes delta vírusvariáns rohamos terjedése miatt. Sejthető, hogy a minden korábbinál fertőzőképesebb vírusból jutott a Puskás Stadionba is. A szurkolók ma újra összegyűlnek, ismét telt ház várható Franciaország ellen.

Telt ház volt, és óriási hangulat - minden adott volt a vírus terjedéséhez / Fotó: Zsolnai Péter

Nem csoda, hogy már a szlovák egészségügyi minisztérium is járványgóc kialakulásától tart a telt házas budapesti EB-mérkőzések miatt. A portugálok elleni meccsre ötszázan érkeztek Szlovákiából, nekik ingyen PCR-tesztet ajánlott fel a minisztérium, hogy még idejében meg tudják akadályozni az indiai (új néven: delta) variáns esetleges terjedését. Kérdés, hogy ez lehetséges-e, hiszen felük nem teszteltette magát a hazatérés után.

– Én is aggódom. Virológiai-immunológiai szempontból rendkívül érdekes kísérletnek tartom a keddi meccset, melynek nagyon kíváncsi vagyok az eredményére, érdeklődéssel várom a jövő heti és a rá következő heti szennyvízadatokat, meg persze a későbbieket is – kommentálta az esetet a Blikknek Dr. Rusvai Miklós virológus. – Én őszintén remélem, hogy ez nem okoz majd megtorpanást vagy újabb emelkedést a járványtani adatok jelenleg kedvező alakulásában. Meglátjuk, ez elsősorban a kedvező időjárásnak és még sok egyéb tényezőnek lesz a függvénye.

Rusvai szerint jobb lett volna, ha nem telt ház előtt rendezik a keddi magyar-portugál meccset.

– Már akkor is nyugodtabb lennék, ha csak fél ház van a stadionban és minden második ülés kimarad; ha szigorúbban elkülönítik a portugál szurkolókat a magyar szurkolóktól. Hiszen ne felejtsük el, hogy Portugáliában jelenleg nagyon erősen romlik a járványügyi helyzet, több helyen szigorításokat kellett bevezetni. Tehát a keddi állapotnál bármi szigorúbb feltételrendszer csak jobb lehetett volna. De ez már veszett fejsze nyele, meglátjuk majd, hogy mi lesz ennek a következménye – mondta Rusvai Miklós.

A meccs előtti vonulás sem volt túlságosan járványbiztos / Fotó: Varga Imre

– Aki pedig szurkolóként kedden részt vett a meccsen, csak kérni tudom: figyelje magát, és a betegség legkisebb jele esetén vonja ki magát a forgalomból, és ellenőriztesse, hogy nem fertőződött meg. Ennyi az óvatossági rendszabály, ha már így alakult a hatósági engedélyezése a meccsnek – kérte a virológus.

Mint ismert, a 12 EB-helyszín közül egyedül Budapest vállalta, hogy telt házzal engedi a meccsek megrendezését. Tavaly tavasszal Bergamóban egyébként éppen a helyi futballklub, az Atalanta Bajnokok Ligája-mérkőzése miatt terjedhetett el úgy a koronavírus, hogy az pokoli állapotokat idézett elő Észak-Olaszországban. Ma délután, szintén telt ház előtt, Magyarország-Franciaország meccset rendeznek a Puskás Stadionban.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?