Egyéb

Jelenleg a tőzsdei ár dupláját fizetjük az orosz gázért

Jelenleg a tőzsdei ár dupláját fizetjük az orosz gázért.

 

Az orosz importgáz februárban 124 euró/megawattóra áron érkezett Magyarországra – derül ki az uniós statisztikai adatokból. A mértékadó holland tőzsdén, a TTF-en a februári átlag 58,55 euró volt – írja a 24.hu.

Ezek szerint a tőzsdei ár több mint kétszeresét fizettük az orosz hosszútávú gázszerződés alapján behozott energiahordozóért.

Az üzleti titoknak minősített orosz-magyar gázszerződésről úgy tudni, hogy az két hónapos csúszással követi a tőzsdei árat. Vagyis a két hónappal korábbi, decemberi adattal kellene összevetni, akkor pedig 116 euró volt a tőzsdei átlag. Ha a Népszava által kalkulált, akár 10 százalékot is elérő felárat is hozzávesszük, akkor ki is jön a februári, 124 eurós importár.

 

Összességében a Népszava arra jutott, hogy a múlt év egészében közel 300 milliárd forintot takaríthatott volna meg Magyarország, ha az orosz hosszútávú szerződés helyett a tőzsdén, az azonnali piacon szerezte volna be a szükséges gázmennyiséget.

Ami a mennyiséget illeti, februárban 377,5 millió köbméter orosz import érkezett, valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 87 eurócent volt az átlagár.

A megawattórákat köbméterre átszámolva azt látjuk, hogy

februárban köbméterenként 1,31 euró volt az orosz gáz beszerzési ára, ami 504 forint (az euró februári, 384,91 forintos átlagárfolyamával). Ez még mindig az ötszöröse a rezsicsökkentett 102 forint/köbméteres árnak.

Figyelembe véve a 4–4,5 milliárd köbméterre becsülhető lakossági fogyasztást, az óriási veszteséget okozhat az állami energiacégnek, végső soron pedig a költségvetésnek.

Az említett 504 forinthoz képest ugyanakkor másfélszeresét, 752 forintot kell fizetni az átlag feletti mennyiséget fogyasztóknak, nem beszélve a vállalkozások számára megállapított szabadpiaci árról.

A tőzsdei áresés ellenére a kormány nem látott eddig okot a 752 forintos tarifa mérséklésére. Legutóbb áprilisban erősítette meg ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Folyamatosan esik a gázár

A gázárak a börzén az augusztusi csúcs óta folyamatosan esnek. Decemberben néztek be 100 euró alá, és a decemberi átlaghoz képest január-februárra megfeleződtek. Jelen cikk írásakor pedig már 40 euró alatt is kötöttek üzletet. Ehhez képest elég vontatottnak látszik az orosz import árának mérséklődése:

  • októberben tetőzött, köbméterenként 2,522 eurón (az akkori, 418 forintos árfolyammal számolva 1055 forinton)
  • ehhez képest jelentős volt az esés év végére, de az 1,43 eurós ár még mindig 583 forintot jelentett köbméterenként,
  • a következő két hónapban pedig mindössze 10-12 eurócentet mérséklődött a gázár.

A már említett TTF márciusi jegyzéséből ehhez képest 196 forintos átlagár jön ki, ami ugyan még mindig majdnem duplája a magyar rezsicsökkentett tarifának, de azért nem ötszöröse. Az eddigi hónapok árképzését figyelembe véve

március lehet az első hónap, amikor köbméterenként egy euró alá eshet az orosz import ára, a forintárfolyamtól függően úgy 280 forint körül alakulhat.

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?