Egyéb

Saját légvédelmük lőhetett le négy orosz gépet az ukrán határ közelében

Az oroszok szombaton jelentették be, hogy két vadászgépük és két harci helikopterük zuhant le Brjanszk megyében.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az orosz légvédelem a felelős azért, hogy egy nap alatt négy gépet is elveszített az orosz légierő, írja a Meduza alapján a 444.hu.

 

Az orosz állami hírügynökség szombaton adott hírt arról, hogy két vadászgép és két helikopter földbe csapódott a nap folyamán az Ukrajnával határos Brjanszk megyében.

 

Két Mi-8-as helikopter, valamint egy Szu-34-es és Szu-35-ös bombázó semmisült meg. Az egymásnak részben ellentmondó értesülések szerint legalább kettő, legfeljebb kilenc ember halt meg.

A csapatai élén a kelet-ukrajnai Bahmutot ostromló Prigozsin az utóbbi hetekben egyre nyíltabban kritizálja az orosz hadvezetést, ezen belül személyesen Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, amiért nem küldenek elegendő lőszert. Prigozsint szerint már fenyegetik is a védelmi minisztériumból, és hazaárulással vádolják. A szombati eseményekről ezt nyilatkozta a Newsinfónak: „A becsapódások kör alakban történtek, a kör átmérője 40 kilométer, sugara hozzávetőleg 20 kilométer. Menjen fel az internetre, és keressen rá, milyen légvédelmi fegyver lehet ennek a körnek a közepén. Aztán találja ki, maga szerint mi történhetett”.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint is az orosz légvédelem a felelős a történtekért. Ihnat a TSZN ukrán hírtelevízió honlapján arról beszélt, hogy ők öt gép lezuhanásáról tudnak: három helikopter mellett két repülőgépet ért találat.


A Kreml eredetileg szombaton azt közölte, hogy egy helikopter motortűz miatt semmisült meg. Később elismerték, hogy egy repülőgépet és két helikoptert lelőttek, de azt közölték, hogy ukrán szabotőrök állhatnak a támadások mögött.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?