Belföld, Hírek

Szörnyű vád: meg akarta enni a földhöz vágott kutyáját Ferenc – „Én sajnálom legjobban a kiskutyám”

Hihetetlen esethez kértek rendőri segítséget Ózd belvárosában.

 

 

 

A hegytetőre vezető, négy házból álló Kolozsi utca egyik portájától egy fiatal férfi kihozott egy kiskutyát, majd a földhöz csapta, majd még egy cigarettacsikket is a szájába nyomott. Amikor ezt a helyi állatvédők számon kérték rajta, a fiú döbbenetes dolgokat mondott.

– Rendszeresen járunk ehhez a családhoz is, etetni, gondozni a kutyáikat, mert szerintünk nem kaptak megfelelő ellátást az állatok – mondta a Blikknek egy, a nevét eltitkoló állatvédő, aki tart a család bosszújától. – Szombaton délelőtt is megjelentünk náluk, és azt hittük, nem látunk jól, amikor a srác a kiskutyát a földhöz vágta. Szegény állat azonnal meghalt. Utána nem akarta, hogy elvigyük a tetemet, azt mondta, az az övé, hazaviszi, nyársra húzza, megsüti. Azonnal rendőrt hívtunk.

Az ózdi rendőrök állatkínzás miatt eljárást indítottak a fiú ellen, elő is állították, de tegnap Horváth Ferenc már újra otthon volt. Ő egész máshogy adta elő a történteket: állítása szerint ráadásul szenvedélyes kutyás, mindig is ellátta a kertjükben lakó ebeket.

– Aznap délelőtt valóban nem voltam túl jól, előző este lerészegedtem egy buliban, ez van. Felidegesítettem magam az állatvédők hazugságain… Nem élünk fényesen, de a kutyáknak mindig jutott élelemből és szeretetből is. Én akkor rosszul éreztem magam, ügyetlen voltam, kicsúszott a kezemből a kiskutya. Leesett, elpusztult. Olyat, hogy megsütöm, talán dühömben vagy elkeseredésemben mondhattam. De soha ilyet nem tennék. Én sajnálom legjobban a kiskutyám, meg azt is, hogy a rendőrök elvitették a kölyök három testvérét meg az anyjukat is. Kutyák közt nőttem fel, most meg vagyok törve.

Az utcában lakó Kótai Lászlóné szerint a gyerekek többször idomítják a közterületen a kutyáikat. Néha bántalmazzák is őket.

– Sokszor rá kell szólni a fiúkra, hogy ne durvuljanak a kutyákkal, de az a válasz, csak fegyelmezik, trenírozzák őket. A Ferike jó gyerek, meg is lepődtem, hogy ilyet mondott, tett. Bármi is történt, annak a kiskutyának a halála az ő lelkén szárad.

A várostól két kilométerre levő kiskapudi menhely ad otthon a megölt kiskutya testvéreinek és az anyjuknak. Fazekas Ildikó, a kutyamenhely vezetője szerint sok olyan család tart állatot errefelé, akiknek fogalmuk sincs arról, mi is a felelős állattartás, így a gyerekeiknek sincs kiktől ezt lemodellezniük.

– Láttam olyat, hogy tíz év körüli gyerekek egy kikötött kecskét rugdostak, majd a fején gyakorolták a bokszütéseket. Láttam olyat, hogy egy nagytestű kutyát dobáltak meg kővel, miközben egyikük pórázon fogta. Ez egyenes út ahhoz, ami most szombaton történt: egy kiskutya egy sima eséstől nem töri magát össze úgy, hogy elpusztuljon.

Ildikó ráadásul nehéz helyzetben van, a menhelye megtelt, alig van pénz élelemre, ám kénytelen befogadni újabb és újabb állatokat, megmentve ezzel őket a megaláztatástól és a biztos haláltól.

Az ózdi állatvédők úgy vélik, helyiként nem tudnak ez ellen tenni semmit, ráadásul nem véletlenül maradt névtelen az aktivistájuk. Félnek, már azért is bajuk lesz, hogy felemelik a szavukat az ilyen történések ellen. Legalább félszáz olyan portát ismernek, ahonnan – Horvátékhoz hasonlóan – ki kellene emelni az állatokat..

Titkos viadalok

Az ózdi állatvédők szerint a város melletti kisebb településeken, illetve az elmaradott utcákban ma is divat a kutyaviadal. Verocska, a megölt kutyakölyök anyja is az a fajta keverék volt, amiket ilyen „sportra” tanítank be. Van, amikor nem is pénzért, csak a versengés miatt eresztik egymásnak a kutyákat, s egyre fiatalabb gyerekek vesznek részt ezekben az állatkínzó akciókban. Természetesen, ha jön a rendőr, azt mondják, véletlenül, haragból ment egymásnak a két kutya. Tanú nincs, bizonyíték nincs, ahogy kifordul a telepről a járőrkocsi, indulhat a következő menet.

Aki szeretné támogatni az ózdi Állatvédő Egyesület Kiskapudért és Kóbor Kutyák Álmaiért munkáját, az a 11734121-23501007 számlaszámon teheti meg, illetve adója 1 százalékát a 19103840-1-05 számra utalhatja!

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?