Belföld, Celeb / Híresség, Hírek

Kulcsár Edina és Csuti válása már a parlamentben is téma: ki fizeti vissza a CSOK-ot?

Kulcsár Edina és Csuti botrányos válásával példázza a CSOK körüli problémákat Ungár Péter.

 

 

Ungár Péter az LMP elnökségi tagja a Kulcsár Edina és Csuti példáján keresztül magyarázza el a CSOK köröli problémákat. Ungár írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter felé „Válnak a CSOK-osok” címmel. Kulcsárék botrányos válását nem kell senkinek bemutatni.

kérdést ma nyújtották be a kultúrminiszternek, így szól pontosan:

Tisztelt Miniszter Úr!

A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel kapcsolatban az évek során több probléma is felmerült. Gyakran emlegetik az ingatlanpiacra gyakorolt negatív hatását, valamint hogy csak a házasságban élőket támogatják, de akkor is problémás ha a kedvezőnek tűnő hitel felvételekor vállalt gyermekek nem születnek meg. A CSOK bevezetése után pár évvel elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, hogy az akkor házasodott, majd gyermeket vállalt párok, elválnak. Itt következik az újabb problémás pont a hitellel kapcsolatban.

Az elmúlt hónapokban nagy port kavaró, Kulcsár Edina és Szabó András „Csuti” válása tökéletes példája annak, hogy hogyan járnak rosszul a házasságukat felbontó felek. Sajtóértesülések szerint az említett pár is felvette a CSOK-ot, amikor közös házukat építették. A hitel felvételekor nincs teljesen tisztázva a hitel törlesztés megfizetésének a sorsa. A pár a válás után fizetheti együtt is vagy az a fél viseli egyedül tovább a pénzügyi terhet, aki az ingatlanban marad. A CSOK aláírásakor az ingatlanra egy 10 éves terhelési és elidegenítési tilalomhoz járulnak hozzá, tehát a közös házat az anyagai terhek könnyítése érdekében nem adhatják el csak speciális engedéllyel, de ebben az esetben a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten kell visszafizetniük. Az általában enélkül is viharos válásokra ezáltal még plusz terhet ró ez a hitelforma.

Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy a kormány tervezi-e a közeljövőben a CSOK feltételeinek és szabályainak újragondolását, főleg most, hogy az idő előrehaladtával egyre több olyan válás lesz, amely érintett az ügyben? Hogyan tervezik megkönnyíteni a válófélben lévők anyagi helyzetét?

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?