Belföld

Kiderült: Magyarországon rendkívül magas szinten van a jólét – De tényleg, rajta vagyunk a listán, még ha ön nem is érzi

Előkelő helyre került Magyarország az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) azon listáján, amelyben az egyes országok társadalmi jólétét mérik. A szervezet a magyar rendszer váltás óta kíséri végig az ország jóléti állapotát, a legutóbbi friss közlésük pedig sokak számára okozhat meglepetést..

 

 

 

A közzétett listán hazánk a nagyon magas jólétű országok között kapott helyet a bruttó hazai össztermék (GDP), a születéskor várható élettartam, az oktatás és az írástudás figyelembevétele alapján.

Közölték, hogy a legszegényebb országok továbbra is Afrikában vannak, ám Magyarország

a nagyon magas jólétű országok között, a 46. helyen szerepel.

A növekedés a koronavírus-járvány idején állt meg először, később pedig csökkenésnek indult az országok között. Tavaly az orosz‒ukrán háború következtében ismét csökkenést mért az ENSZ az úgynevezett emberi fejlettségi indexe (HDI – Human Development).

A HDI-mutató az országok teljesítményét nem a GDP-je, hanem az emberek jóléte alapján határozza meg. A HDI a jólétet a bruttó nemzeti jövedelem figyelembevételével az életszínvonal mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján jelzi.

Az emberi fejlettségi index minél magasabbat mutat, annál jobb helyet foglal el az adott ország a jóléti rangsorban. Besorolásnak négy kategóriát jelöltek meg: alacsony, közepes, magas és nagyon magas.

HDI-érték alapján ez a 10 legfejlettebb ország:

  1. Svájc
  2. Norvégia
  3. Izland
  4. Hongkong
  5. Ausztrália
  6. Dánia
  7. Svédország
  8. Írország
  9. Németország
  10. Hollandia

Az ENSZ emellett méri a nemek közötti különbségeket is. Ennél figyelembe veszik a többi között a munkaerőpiaci különbségeket és a reprodukciós rátát is. Itt minél alacsonyabb a mutató, annál kisebb a férfiak és nők közti egyenlőtlenség.

A 2021-es, legfrissebb adatok alapján a nemek közötti egyenlőtlenség Dániában volt a legalacsonyabb, Jemenben pedig a legnagyobb.

A szegénységet is vizsgálták. Tíz szempontot vettek figyelemben, amelyek között szerepeltek a hozzáférés az elegendő élelmiszerhez, a tiszta ivóvízhez, de a gyermekhalálozási arányt és az oktatásban eltöltött éveket is megvizsgálták. A mérés szerint Niger a legszegényebb ország ‒ szúrta ki az Index.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?